Welke pannen zijn gezond? Met deze 3 pannen soorten kook je altijd veilig!

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten pannen te verkrijgen, denk aan koekenpannen, wokpannen, hapjespannen en ga zo maar verder. Deze pannen kunnen bestaan uit verschillende materiaalsoorten zoals aluminium, gietijzer of bijvoorbeeld roestvrij staal. Helaas zijn er ook pannen materialen die niet gezond zijn en de schadelijke stof PFAS bevatten. In dit blog bespreken we welke pannen wel veilig zijn en waar je op moet letten tijdens de aankoop van een nieuwe (gezonde) pan. Na het doornemen van dit blog weet je dus altijd hoe je een veilige en gezonde pan uitkiest!

Welke schadelijke stoffen kunnen er in pannen zitten?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke schadelijke stoffen in pannen kunnen zitten. Dit is per pan verschillend en het is onder andere afhankelijk van het type materiaal en de productiemethode. Hier zijn enkele schadelijke stoffen die in verband worden gebracht met bepaalde soorten pannen:

PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen): PFAS chemicaliën, waaronder PFOA, worden soms gebruikt in antiaanbaklagen en kunnen milieuproblemen veroorzaken. Momenteel is dit de meest gebruikte schadelijke stof in pannen. PFAS is op lange termijn schadelijk voor je gezondheid.
PFOA (Perfluoroctaanzuur): Komt voor in sommige oudere antiaanbaklagen, met name in traditionele teflonpannen. PFOA is geassocieerd met gezondheidsrisico’s en kan vrijkomen bij hoge temperaturen.
PTFE (Polytetrafluorethyleen): Een ander type schadelijke stof dat wordt geassocieerd met sommige antiaanbaklagen, zoals die op basis van teflon. Oververhitting van PTFE kan leiden tot het vrijkomen van schadelijke dampen.
BPA (Bisfenol A): Kan aanwezig zijn in sommige kunststofhandgrepen of coatings. BPA is een hormoonverstorende stof en wordt geassocieerd met gezondheidsrisico’s.
Lood en cadmium: Deze zware metalen kunnen voorkomen in goedkope glazuur- en aardewerkpannen. Bij langdurig gebruik en blootstelling aan hoge temperaturen kunnen ze lekken in voedsel.

Tip van de Pannenbaas

Wil je alles weten over PFAS, de meest gebruikte schadelijke stof in pannen? Lees hier dan meer informatie over PFAS van het RIVM, of lees ons artikel over PFAS vrije pannen.

Zo kies je altijd voor een 100% veilige en gezonde pan

Raadpleeg de productinformatie: Controleer de productinformatie, zoals labels, handleidingen of informatie op de verpakking. Veel fabrikanten vermelden of hun producten vrij van schadelijke stoffen zoals PFAS en PTFE zijn.
Certificeringen: Zoek naar certificeringen of keurmerken die aangeven dat de pan vrij van schadelijke stoffen is. Voorbeelden van certificaten zijn PFOA-vrij, PTFE-vrij PFOS-vrij of certificeringen van onafhankelijke organisaties die testen op de afwezigheid van schadelijke stoffen zoals PFAS.
Neem contact op met de fabrikant: Als je twijfels hebt, kun je rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant van de pan. Vraag specifiek naar de aanwezigheid van schadelijke stoffen in hun producten.
Onderzoek reviews: Soms delen andere consumenten hun ervaringen of testresultaten online over specifieke pannen. Het kan handig zijn om te zien wat anderen zeggen over de pan om te achterhalen of deze wel echt vrij is van schadelijke stoffen.
Dit is een keurmerk dat vaak terug te vinden is op gezonde PFAS vrije pannen

Welke pannen zijn gezond?

Wil je 100% veilig koken? Met de onderstaande pannen materialen zit je altijd goed! Hoewel pannen materialen als aluminium soms ook een gezonde anti-aanbaklaag kunnen hebben, weet je bij de onderstaande pannen materialen dat je altijd een 100% gezonde pan koopt. Je hoeft je voor de rest geen zorgen meer te maken.


1

Keramische pannen

Keramische pannen zijn misschien wel het boegbeeld als het gaat om gezonde pannen. Keramische pannen zijn namelijk gemaakt van natuurlijk materiaal (zand) en bevatten geen schadelijke of giftige stoffen. Deze pannen hebben uitstekende antiaanbak prestaties en zijn ook heel makkelijk te reinigen. Het nadeel van deze pannen is dat je ze meestal niet in de vaatwasser kan doen en dat de antiaanbaklaag over het algemeen iets minder goed is dan bij Teflon pannen.

Pluspunten
  • Gemaakt van natuurlijk materiaal (zand) en hierdoor altijd 100% veilig
  • Uitstekende antiaanbak prestaties
  • Gemakkelijk schoon te maken
Minpunten
  • Kan meestal niet in de vaatwasser
Keramische pan
Keramische pan

2

Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen staan bekend om hun duurzaamheid en uitstekende warmteverdeling. Deze pannen worden vaak als gezond beschouwd omdat ze geen schadelijke coatings bevatten. Ze zijn ideaal geschikt voor slowcooking en sudderen. Gietijzeren pannen hebben van nature geen antiaanbaklaag, je moet ze namelijk eerst inbranden met een laagje olie. Deze ingebrande olielaag is dan in feite de gezonde en natuurlijke antiaanbaklaag.

Hoewel gietijzeren pannen zwaarder zijn en wat meer onderhoud vergen, zijn gietijzeren pannen over het algemeen zeer geliefd vanwege hun robuustheid en veelzijdigheid. Ze vereisen wel handmatige reiniging en regelmatig inbranden om hun prestaties te behouden, maar dit draagt bij aan hun karakteristieke eigenschappen en lange levensduur.

Pluspunten
  • Natuurlijk antiaanbaklaag van olie door middel van inbranden
  • Robuuste pannen die levenslang meegaan
  • Ideaal voor sudderen en slowcooking
Minpunten
  • Kan niet in de vaatwasser
  • Zwaar
Gietijzeren pan
Gietijzeren pan

3

RVS pannen

Roestvrijstalen pannen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en strakke, moderne uitstraling. Gemaakt van corrosiebestendig roestvrij staal, bevatten ze geen schadelijke coatings en reageren ze niet met voedsel, waardoor ze als veilig en gezond worden beschouwd. Roestvrijstalen pannen zijn bestand tegen hoge temperaturen en hebben uitstekende warmtegeleidende eigenschappen.

Hoewel ze geen natuurlijke antiaanbaklaag hebben, kan het aanbakken worden verminderd door de pan voor te verwarmen en olie of boter toe te voegen. RVS pannen zijn vaak vaatwasmachinebestendig en vereisen over het algemeen minder onderhoud dan sommige andere pannen. Door hun veelzijdigheid zijn roestvrijstalen pannen geschikt voor verschillende kooktechnieken en kunnen ze lang meegaan bij goed onderhoud.

Pluspunten
  • Bevat geen antiaanbaklaag en is dus altijd 100% veilig en gezond
  • Zeer goede en snelle warmteverdeling
  • Kan extreem hoge temperaturen verdragen
  • Vereist over het algemeen minder onderhoud dan andere pannen soorten
Minpunten
  • Je moet ‘leren’ bakken met dit soort pannen
  • Kan slecht tegen plotselingen temperatuurschommelingen
RVS pan
RVS pan

Maak je collectie gezonde pannen compleet

Veelgestelde vragen over gezonde pannen

Welke pannen worden als gezond beschouwd?

Er zijn verschillende gezonde pannen opties, waaronder roestvrij staal, gietijzer, en keramiek. Elk type heeft zijn eigen voordelen en overwegingen.

Zijn anti-aanbakpannen gezond?

Anti-aanbakpannen kunnen handig zijn, maar sommige bevatten chemicaliën zoals PFOA. Kies liever voor pannen met een veilige anti-aanbaklaag, zoals keramische pannen.

Zijn roestvrijstalen pannen veilig?

Over het algemeen worden roestvrijstalen pannen als veilig beschouwd. Zorg ervoor dat ze geen beschadigingen vertonen, omdat dit de afgifte van metalen in voedsel kan veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van gietijzeren pannen?

Gietijzeren pannen zijn duurzaam, kunnen hoge temperaturen aan, en hebben een natuurlijke antiaanbaklaag die je door middel van inbranden opbouwt.

Hoe zit het met koperen pannen? Zijn die gezond?

Koperen pannen kunnen warmte snel geleiden, maar ze mogen niet worden gebruikt voor zure gerechten, omdat koper kan reageren met bepaalde voedingsmiddelen.

Zijn keramische pannen veilig?

Keramische pannen worden als veilig beschouwd omdat ze geen schadelijke chemicaliën bevatten. Zorg ervoor dat je voorzichtig omgaat met deze pannen om beschadigingen aan de keramische laag te voorkomen.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van gezonde pannen?

Vermijd oververhitting, gebruik houten of siliconen kookgerei, en volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant om de levensduur van de pannen te verlengen.

Hoe kan ik mijn pannen schoonmaken zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken?

Gebruik natuurlijke reinigingsmiddelen zoals azijn en bakpoeder of kies voor specifieke pannenreinigers die geen schadelijke chemicaliën bevatten.

Conclusie

Het uitkiezen van een gezonde pan kan anno 2024 nog steeds een uitdaging zijn, aangezien er nog pannen soorten bestaan met PFAS of andere schadelijke stoffen hierin verwerkt. Als je kiest voor een keramische, gietijzeren of RVS pan zit je altijd goed. Hierin zitten nooit schadelijke stoffen en deze kunnen er in feite ook nooit in komen. Het belang van het kiezen van een gezonde pan mag ook duidelijk zijn, je wil namelijk geen gezondheidsrisico’s oplopen tijdens het koken. Wees dus verstandig en kies altijd voor een gezonde en veilige pan!

Bekijk ook



De Pannenbaas
De Pannenbaas

Ik ben Daniël Troost, de oprichter van Pannenbaas.nl. Deze website is ontstaan uit eigen frustratie, omdat ik keer op keer moeite had om kwalitatieve pannen te vinden die langer meegaan dan slechts een paar jaar. Het viel me op dat ik niet de enige was in mijn omgeving die hiermee kampte. Bovendien ontdekte ik dat veel pannen nog steeds giftige stoffen zoals PFAS bevatten in hun anti-aanbaklaag. Dit motiveerde me om dieper in de wereld van pannen en keukengerei te duiken en uiteindelijk besloot ik om Pannenbaas.nl op te richten. Door mijzelf volledig onder te dompelen in deze niche, heb ik nu een uitgebreide kennis hierover opgebouwd. Ik test en beoordeel zelf pannen en keukengerei, zodat ik mijn bevindingen met anderen kan delen. Mijn doel is dan ook om met Pannenbaas.nl iedereen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aanschaf van pannen en keukengerei.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pannenbaas.nl
Logo
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken