Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten pannen te verkrijgen, denk aan koekenpannen, wokpannen, hapjespannen en ga zo maar verder. Deze pannen kunnen bestaan uit verschillende materiaalsoorten zoals aluminium, gietijzer of bijvoorbeeld roestvrij staal. Helaas zijn er ook pannen materialen die niet gezond zijn en de schadelijke stof PFAS bevatten. In dit blog bespreken we welke pannen wel veilig zijn en waar je op moet letten tijdens de aankoop van een nieuwe (gezonde) pan. Na het doornemen van dit blog weet je dus altijd hoe je een veilige en gezonde pan uitkiest!
Welke schadelijke stoffen kunnen er in pannen zitten?
Om te beginnen is het belangrijk om te weten welke schadelijke stoffen in pannen kunnen zitten. Dit is per pan verschillend en het is onder andere afhankelijk van het type materiaal en de productiemethode. Hier zijn enkele schadelijke stoffen die in verband worden gebracht met bepaalde soorten pannen:
Tip van de Pannenbaas
Wil je alles weten over PFAS, de meest gebruikte schadelijke stof in pannen? Lees hier dan meer informatie over PFAS van het RIVM, of lees ons artikel over PFAS vrije pannen.
Zo kies je altijd voor een 100% veilige en gezonde pan
Welke pannen zijn gezond?
Wil je 100% veilig koken? Met de onderstaande pannen materialen zit je altijd goed! Hoewel pannen materialen als aluminium soms ook een gezonde anti-aanbaklaag kunnen hebben, weet je bij de onderstaande pannen materialen dat je altijd een 100% gezonde pan koopt. Je hoeft je voor de rest geen zorgen meer te maken.
Keramische pannen
Keramische pannen zijn misschien wel het boegbeeld als het gaat om gezonde pannen. Keramische pannen zijn namelijk gemaakt van natuurlijk materiaal (zand) en bevatten geen schadelijke of giftige stoffen. Deze pannen hebben uitstekende antiaanbak prestaties en zijn ook heel makkelijk te reinigen. Het nadeel van deze pannen is dat je ze meestal niet in de vaatwasser kan doen en dat de antiaanbaklaag over het algemeen iets minder goed is dan bij Teflon pannen.
Gietijzeren pannen
Gietijzeren pannen staan bekend om hun duurzaamheid en uitstekende warmteverdeling. Deze pannen worden vaak als gezond beschouwd omdat ze geen schadelijke coatings bevatten. Ze zijn ideaal geschikt voor slowcooking en sudderen. Gietijzeren pannen hebben van nature geen antiaanbaklaag, je moet ze namelijk eerst inbranden met een laagje olie. Deze ingebrande olielaag is dan in feite de gezonde en natuurlijke antiaanbaklaag.
Hoewel gietijzeren pannen zwaarder zijn en wat meer onderhoud vergen, zijn gietijzeren pannen over het algemeen zeer geliefd vanwege hun robuustheid en veelzijdigheid. Ze vereisen wel handmatige reiniging en regelmatig inbranden om hun prestaties te behouden, maar dit draagt bij aan hun karakteristieke eigenschappen en lange levensduur.
RVS pannen
Roestvrijstalen pannen zijn populair vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en strakke, moderne uitstraling. Gemaakt van corrosiebestendig roestvrij staal, bevatten ze geen schadelijke coatings en reageren ze niet met voedsel, waardoor ze als veilig en gezond worden beschouwd. Roestvrijstalen pannen zijn bestand tegen hoge temperaturen en hebben uitstekende warmtegeleidende eigenschappen.
Hoewel ze geen natuurlijke antiaanbaklaag hebben, kan het aanbakken worden verminderd door de pan voor te verwarmen en olie of boter toe te voegen. RVS pannen zijn vaak vaatwasmachinebestendig en vereisen over het algemeen minder onderhoud dan sommige andere pannen. Door hun veelzijdigheid zijn roestvrijstalen pannen geschikt voor verschillende kooktechnieken en kunnen ze lang meegaan bij goed onderhoud.
Maak je collectie gezonde pannen compleet
Veelgestelde vragen over gezonde pannen
Welke pannen worden als gezond beschouwd?
Zijn anti-aanbakpannen gezond?
Zijn roestvrijstalen pannen veilig?
Wat zijn de voordelen van gietijzeren pannen?
Hoe zit het met koperen pannen? Zijn die gezond?
Zijn keramische pannen veilig?
Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van gezonde pannen?
Hoe kan ik mijn pannen schoonmaken zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken?
Conclusie
Het uitkiezen van een gezonde pan kan anno 2024 nog steeds een uitdaging zijn, aangezien er nog pannen soorten bestaan met PFAS of andere schadelijke stoffen hierin verwerkt. Als je kiest voor een keramische, gietijzeren of RVS pan zit je altijd goed. Hierin zitten nooit schadelijke stoffen en deze kunnen er in feite ook nooit in komen. Het belang van het kiezen van een gezonde pan mag ook duidelijk zijn, je wil namelijk geen gezondheidsrisico’s oplopen tijdens het koken. Wees dus verstandig en kies altijd voor een gezonde en veilige pan!