Welke pannen voor inductie? Deze 5 pannen materialen zijn altijd geschikt voor inductie!

Inductie koken wint snel aan populariteit vanwege de efficiëntie en snelheid. Het is een moderne en energiezuinige manier van koken die steeds meer huishoudens aantrekt, helemaal nu de gasprijzen door het plafond stijgen. Maar om optimaal te kunnen koken op een inductie kookplaat, is het cruciaal om de juiste pannen te gebruiken. In dit blog duiken we dieper in welke pannen voor inductie je moet hebben en waarom ze belangrijk zijn. Lees dus snel door!

Hoe werkt inductie koken?

Welke pannen voor inductie

Inductie koken is een innovatieve kookmethode die elektriciteit en magnetisme gebruikt om pannen direct te verwarmen. Hieronder zie je een eenvoudige uitleg van hoe het koken op een inductie kookplaat werkt:

Elektromagnetische spoelen: Onder het glazen oppervlak van een inductie kookplaat bevinden zich elektrische spoelen die met elkaar verbonden zijn en elektrische stroom kunnen geleiden.
Elektrische stroom: Wanneer je de inductie kookplaat inschakelt en een pan met een geschikte magnetische bodem plaatst, wordt er elektrische stroom door de spoelen gestuurd.
Magnetisch veld: De elektrische stroom die door de spoelen vloeit, genereert een krachtig magnetisch veld rondom de spoelen, onder het glas van de kookplaat.
Reactie met de pan: De bodem van de inductie pan moet magnetisch zijn, meestal gemaakt van materialen zoals roestvrij staal of gietijzer. Wanneer de pan op de kookplaat wordt geplaatst, komt deze in contact met het magnetische veld.
Inductie van warmte: Het magnetische veld dat de pan omringt, wekt een elektrische stroom op in de bodem van de pan via elektromagnetische inductie. Deze stroom genereert warmte in de panbodem.
Directe verwarming: De warmte wordt rechtstreeks in de pan gegenereerd, zonder tussenkomst van een brander of verwarmingselement, zoals bij traditionele kookplaten. Dit resulteert in een snelle opwarming van de pan.
Nauwkeurige temperatuurregeling: Een van de voordelen van inductie koken is de nauwkeurige temperatuurregeling. Het magnetische veld kan snel in- en uitgeschakeld worden, waardoor de temperatuur in de pan direct aangepast kan worden. Dit maakt inductie ideaal voor precies koken.
Veiligheid: Inductie kookplaten worden alleen warm waar de pan in contact staat met het glazen oppervlak. Zodra de pan van de kookplaat wordt verwijderd, koelt het oppervlak snel af, wat het risico op brandwonden minimaliseert.

Kortom, inductie koken gebruikt elektriciteit en magnetisme om pannen op een efficiënte wijze direct te verhitten. Dit resulteert in een snelle opwarming, precieze temperatuurregeling en verbeterde veiligheid, niet voor niets dat inductie koken zo populair is.

welke pannen voor inductie?

Belang van geschikte pannen voor inductie

Efficiëntie en prestaties: Inductie kookplaten werken door middel van elektromagnetische inductie, waarbij alleen de pan verwarmd wordt en niet de kookplaat zelf. Dit zorgt voor een zeer efficiënte warmteoverdracht. Geschikte pannen met een magnetische bodem kunnen deze energie effectief opnemen en omzetten in warmte, wat resulteert in snellere en meer gecontroleerde kooktijden.
Veiligheid: Een van de belangrijkste voordelen van inductie koken is de veiligheid. De kookplaat blijft relatief koel omdat alleen de pan wordt verwarmd. Als een pan niet geschikt is voor inductie, kan de kookplaat de pan niet detecteren en wordt er geen warmte gegenereerd, wat het risico op brandwonden of andere ongelukken vermindert. Daarnaast stopt de verwarming direct wanneer de pan van de kookplaat wordt gehaald, wat extra veiligheid biedt.
Gelijkmatige verwarming: Geschikte pannen, zoals die van gietijzer, roestvrij staal of met een magnetische bodem, zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte. Dit is belangrijk voor het bereiden van voedsel, omdat het helpt voorkomen dat voedsel aanbrandt of ongelijkmatig gaart.
Energiezuinigheid: Inductie kookplaten zijn energiezuiniger dan traditionele gas- of elektrische kookplaten, maar dit voordeel kan alleen volledig worden benut met geschikte pannen. Deze pannen zorgen ervoor dat de energie direct wordt overgedragen naar de pan zonder veel warmteverlies, waardoor minder energie nodig is om dezelfde kookresultaten te bereiken.
Duurzaamheid van de kookplaat: Het gebruik van niet geschikte pannen kan leiden tot beschadiging van de inductie kookplaat. Pannen met een niet vlakke of niet magnetische bodem kunnen krassen veroorzaken of de sensoren van de kookplaat beschadigen. Door pannen te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor inductie koken, bescherm je de kookplaat en verleng je de levensduur ervan.
Kookplezier en -gemak: Met geschikte pannen kun je optimaal gebruikmaken van de voordelen van inductie koken, zoals snelle reactietijden en nauwkeurige temperatuurregeling. Dit maakt koken niet alleen efficiënter, maar ook leuker en minder stressvol, omdat je betere controle hebt over het kookproces.
welke pannen voor inductie?

Welke pannen voor inductie? Deze 5 zijn altijd geschikt!


1

Gietijzeren pannen

Gietijzeren pannen zijn de onverwoestbare werkpaarden van de keuken. Ze zijn bekend om hun zware gewicht, uitstekende warmtebehoud en gelijkmatige warmteverdeling. De duurzaamheid van gietijzer zorgt ervoor dat het bestand is tegen hoge temperaturen en geschikt is voor alle warmtebronnen, inclusief inductie.

Voordelen
 • Uitstekende warmtebehoud
 • Duurzaamheid
 • Veelzijdigheid
Nadelen
 • Zwaar gewicht
 • Langzame opwarming
 • Onderhoud

2

Roestvrijstalen pannen

Roestvrijstalen pannen zijn de keuze van professionele koks vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Ze zijn lichter dan gietijzer en hebben een strak en modern uiterlijk dat past bij elke keukenstijl. Roestvrijstalen pannen zijn geschikt voor inductie en kunnen ook in de oven worden gebruikt.

Voordelen
 • Duurzaamheid
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Veelzijdigheid
Nadelen
 • Minder goede warmtegeleiding
 • Geen natuurlijke anti-aanbaklaag

3

Geëmailleerd gietijzer

Geëmailleerde gietijzeren pannen combineren de voordelen van gietijzer met het gemak van een emaille coating. Deze pannen zijn vaak verkrijgbaar in een scala aan kleuren en zien er daarom vaak ook leuk uit op de keukentafel.

Voordelen
 • Geen inbranden nodig
 • Esthetisch aantrekkelijk
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Kwetsbaar
 • Beperkte warmtebeheersing

4

(Koolstof)stalen pannen

Koolstofstalen pannen zijn lichtgewicht en hebben uitstekende warmtegeleiding, vergelijkbaar met gietijzer maar zonder het gewicht. Deze pannen ontwikkelen na verloop van tijd een natuurlijke anti-aanbaklaag bij regelmatig gebruik.

Voordelen
 • Snelle opwarming
 • Lichtgewicht
 • Natuurlijke anti-aanbaklaag:
Nadelen
 • Onderhoud
 • Gevoelig voor roest

5

Pannen met een magnetische bodem (multi-layer pannen)

Multi-layer pannen combineren verschillende materialen zoals roestvrij staal, aluminium en/of koper met een magnetische bodem die geschikt is voor inductie. Door de combinatie van materialen bieden multi-layer pannen uitstekende warmteverdeling, waardoor je gelijkmatig kunt koken zonder hotspots.

Voordelen
 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Goede anti-aanbaklaag
Nadelen
 • Prijs
 • Kwaliteitsvariatie
 • Niet altijd PFAS-vrij

Hoe weet je of een pan geschikt is voor inductie?

Controleer de bodem van de pan: Inductie pannen hebben een magnetische bodem nodig om te reageren op de elektromagnetische velden van de inductie kookplaat. Controleer of de bodem van de pan magnetisch is door er een magneet tegenaan te houden. Als de magneet aan de bodem blijft plakken, is de pan geschikt voor inductie.
Zoek naar het inductie symbool: Veel fabrikanten markeren inductie geschikte pannen met een speciaal symbool, zoals een gestileerde spiraal of de tekst “Inductie geschikt”. Dit symbool staat meestal op de verpakking van de pan of op de bodem zelf.
Raadpleeg de productinformatie: Als je twijfelt over de geschiktheid van een pan voor inductie, kun je de productinformatie van de fabrikant raadplegen. Dit kan online zijn via de website van de fabrikant of op de verpakking van de pan. Fabrikanten vermelden meestal duidelijk of een pan geschikt is voor inductie gebruik.
Probeer het uit: Als je nog steeds twijfelt, kun je altijd een eenvoudige test uitvoeren door de pan op een inductie kookplaat te plaatsen en te kijken of deze verwarmt. Als de pan gelijkmatig opwarmt en warm wordt, is deze waarschijnlijk geschikt voor inductie.

Tip van de Pannenbaas

Heb je een pan die eigenlijk niet geschikt is voor je inductie kookplaat? Koop dan een inductie adapter. Hiermee maak je dan pan alsnog inductie geschikt en hoef je de pan niet weg te gooien.

Soorten inductie pannen en hun toepassingen

Soort inductie panKenmerkenToepassingen
KookpanDiepe bodem, vaak met dekselKoken van pasta, rijst, soepen, stoofschotels en groenten. Ideaal voor het bereiden van eenpansmaaltijden.
KoekenpanPlat oppervlak met lage randenBakken van eieren, pannenkoeken, vis, vlees en groenten. Ideaal voor het snel aanbraden van ingrediënten.
SauspanLage zijkanten, vaak met schenktuitBereiden van sauzen, het smelten van boter en het opwarmen van kleine porties voedsel.
BraadpanDiepe pan met zware deksel en vaak een dikke bodemLangzaam koken, sudderen, braden en stoven van vlees, gevogelte en grotere gerechten.
WokDiepe, ronde pan met steile zijwanden en vaak een lange steelRoerbakken van groenten, vlees en vis op hoge temperaturen. Ideaal voor Aziatische gerechten.
GrillpanPan met ribbels op het oppervlakGrillen van vlees, vis en groenten binnenshuis. Geeft gerechten een karakteristieke grillsmaak.

Tips voor het onderhoud van inductie pannen

Gebruik de juiste kookgereedschappen: Gebruik keukengerei van materialen die de anti-aanbaklaag van je inductie pannen niet beschadigen, zoals siliconen, hout of nylon. Vermijd het gebruik van metalen keukengerei dat krassen kan veroorzaken.
Voorkom oververhitting: Vermijd het verwarmen van je inductie pannen op extreem hoge temperaturen, vooral als ze leeg zijn. Oververhitting kan de anti-aanbaklaag beschadigen en de levensduur van de pan verkorten.
Laat de pan afkoelen voor reiniging: Laat je inductie pan eerst volledig afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Plaats een hete pan niet direct onder koud water, omdat dit kan leiden tot kromtrekken van de bodem.
Handwas indien mogelijk: Hoewel sommige inductie pannen vaatwasmachinebestendig zijn, kan handwas met een zachte spons en mild afwasmiddel de levensduur van de pan verlengen. Vermijd schurende reinigingsmiddelen die de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen.
Vermijd schurende materialen: Gebruik geen schurende sponsjes of schuursponsjes bij het schoonmaken van je inductie pannen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een zachte spons of doek.
Verwijder hardnekkige vlekken voorzichtig: Als er hardnekkige voedselresten zijn vastgekleefd aan je inductie pan, laat de pan dan weken in warm water en mild afwasmiddel voordat je probeert ze te verwijderen. Gebruik vervolgens een zachte spons om voorzichtig de resten weg te vegen.
Droog de pan grondig af: Zorg ervoor dat je inductie pan volledig droog is voordat je hem opbergt om roestvorming te voorkomen. Laat de pan aan de lucht drogen of droog hem af met een zachte doek.

Veelgemaakte fouten bij koken met inductie pannen

Te hoge temperaturen gebruiken

Inductie kookplaten kunnen snel opwarmen, waardoor het verleidelijk is om de temperatuur te hoog in te stellen. Dit kan echter leiden tot oververhitting van de pan en het verbranden van voedsel, vooral als je gewend bent aan koken op gas. Het is belangrijk om de temperatuur geleidelijk te verhogen en indien mogelijk te koken op een lagere stand dan je gewend bent.

Niet roeren

Omdat inductie kookplaten snel en gelijkmatig verwarmen, kan voedsel gemakkelijk aanbranden als het niet regelmatig wordt geroerd. Het is belangrijk om voedsel regelmatig te roeren tijdens het koken, vooral bij gerechten met een hoger suikergehalte zoals sauzen en stoofschotels.

Te grote pannen gebruiken

Een veelgemaakte fout is het gebruiken van te grote pannen op een inductie kookplaat. Als de pan groter is dan de kookzone, wordt de warmte niet gelijkmatig verdeeld en kan dit leiden tot ongelijkmatig koken of oververhitting van de pan. Zorg ervoor dat de pan geschikt is voor de grootte van de kookzone.

Niet de juiste pannen gebruiken

Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie koken. Het gebruik van pannen met een ongeschikte bodem kan leiden tot problemen zoals langzame opwarming, ongelijkmatige warmteverdeling en zelfs beschadiging van de kookplaat. Zorg ervoor dat je pannen gebruikt met een magnetische bodem die geschikt zijn voor inductie.

Niet letten op het kookproces

Omdat inductie kookplaten snel reageren op temperatuurveranderingen, is het belangrijk om het kookproces nauwlettend in de gaten te houden. Dit geldt met name bij het sudderen of smoren van gerechten, waarbij de temperatuur zorgvuldig moet worden gecontroleerd om te voorkomen dat het voedsel aanbrandt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste pannen voor inductie is essentieel voor de efficiënte en prestaties tijdens het koken op een inductie kookplaat. Investeer in kwalitatieve pannen die geschikt zijn voor inductie en onderhoud ze goed om hun prestaties en levensduur te maximaliseren. Door bewust te kiezen en goed te zorgen voor je inductie pannen, geniet je jarenlang van de voordelen van inductie koken!

Bekijk ookWat vond je van deze post?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Welke pannen voor inductie? Deze 5 pannen materialen zijn altijd geschikt voor inductie!
Welke pannen voor inductie? Deze 5 pannen materialen zijn altijd geschikt voor inductie!
De Pannenbaas
De Pannenbaas

Ik ben Daniël Troost, de oprichter van Pannenbaas.nl. Deze website is ontstaan uit eigen frustratie, omdat ik keer op keer moeite had om kwalitatieve pannen te vinden die langer meegaan dan slechts een paar jaar. Het viel me op dat ik niet de enige was in mijn omgeving die hiermee kampte. Bovendien ontdekte ik dat veel pannen nog steeds giftige stoffen zoals PFAS bevatten in hun anti-aanbaklaag. Dit motiveerde me om dieper in de wereld van pannen en keukengerei te duiken en uiteindelijk besloot ik om Pannenbaas.nl op te richten. Door mijzelf volledig onder te dompelen in deze niche, heb ik nu een uitgebreide kennis hierover opgebouwd. Ik test en beoordeel zelf pannen en keukengerei, zodat ik mijn bevindingen met anderen kan delen. Mijn doel is dan ook om met Pannenbaas.nl iedereen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aanschaf van pannen en keukengerei.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pannenbaas.nl
Logo
Vergelijk items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Vergelijken