Pan inbranden: alles wat je moet weten over het inbranden van een pan!

Als je regelmatig kookt, dan weet je hoe belangrijk het is om kookgerei van hoge kwaliteit te hebben. Goede pannen zijn hierbij onmisbaar. Maar wist je dat je sommige pannen eerst moet inbranden voordat je deze gaat gebruiken? Je pan inbranden is niet alleen belangrijk voor het verlengen van de levensduur van je pan, maar het zorgt er ook voor dat je eten beter smaakt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het inbranden van een pan!

Wat is het inbranden van een pan?

Een pan inbranden is het proces waarbij je een nieuwe pan behandelt met olie om een antikleeflaag te creëren en de pan te beschermen tegen roest en andere vormen van schade. Het doel van inbranden is om de pan te conditioneren en deze voor te bereiden op gebruik.

Waarom moet je een pan inbranden?

Een nieuwe pan heeft vaak een gladde, metalen oppervlakte. Dit maakt het moeilijk voor olie en vetten om zich aan de pan te hechten. Dit kan leiden tot voedsel dat aan de pan blijft kleven en aanbrandt, waardoor de pan moeilijker schoon te maken is. Het inbranden van een pan creëert een natuurlijke antikleeflaag die voorkomt dat voedsel aan de pan blijft plakken en maakt het ook gemakkelijker om de pan schoon te maken.

Welke pannen kun je inbranden

Type panGeschikt voor inbranden
Gietijzeren panJa
Carbonstalen panJa
Roestvrijstalen panNee
Aluminium panNee
Koperen panNee

Het inbranden van pannen wordt meestal alleen gedaan bij gietijzeren en carbonstalen pannen om een natuurlijke antiaanbaklaag te creëren. Roestvrijstalen, aluminium en koperen pannen hebben al een non-stick coating of zijn van nature al non-stick, dus inbranden is voor deze pannen niet nodig.

Materialen die nodig zijn om een pan in te branden

Om een pan in te branden heb je de volgende materialen nodig:

Een nieuwe pan
Plantaardige olie (bijv. zonnebloemolie, arachideolie, rijstolie)
Keukenpapier
Oven

Welk type olie moet je gebruiken voor het inbranden?

Het is het beste om plantaardige oliën te gebruiken zoals zonnebloemolie, arachideolie of rijstolie. Deze oliën hebben een hoog rookpunt en zorgen voor een goede antikleeflaag.

Hoeveel olie heb je nodig?

Gebruik slechts een dunne laag olie om de pan in te smeren. Het overtollige olie kan leiden tot een plakkerige laag op de pan.

Pan inbranden

Stappenplan om je pan in te branden in de oven

Hieronder staat een overzichtelijk stappenplan voor het inbranden van een pan:

Verwarm de oven voor op 200 tot 250 graden Celsius.
Maak de pan schoon met warm water en zeep en droog deze goed af.
Breng een dunne laag olie aan op de binnenkant van de pan en veeg het overtollige olie af met keukenpapier.
Plaats de pan ondersteboven in de oven en bak de pan gedurende één uur op 200 graden Celsius.
Laat de pan afkoelen in de oven voordat je deze eruit haalt met ovenwanten, en klaar is kees!

Stappenplan om je pan in te branden op het fornuis

Reinig de nieuwe pan grondig met warm water en afwasmiddel en droog hem af.
Verwarm de pan op laag vuur gedurende 5-10 minuten om vocht te laten verdampen. Laat de pan afkoelen.
Breng een dunne laag olie aan en verspreid deze gelijkmatig over de pan.
Verwarm de pan opnieuw op laag vuur gedurende 10-15 minuten. Laat de pan afkoelen.
Herhaal stap 3 en 4 nog twee tot vier keer, veeg de overtollige olie weg en de pan is klaar voor gebruik.

Tip van de Pannenbaas

Ben je niet tevreden over het resultaat? Dan kun je de pan gerust nog een keer inbranden. Doe dit net zolang totdat je een goede beschermlaag hebt.

Houd je pan goed schoon na het inbranden

Na het inbranden is het belangrijk om de pan schoon te maken en te drogen met een zachte doek. Gebruik geen afwasmiddel of schuursponsje om de pan schoon te maken, omdat dit de pan kan beschadigen en de anti-aanbaklaag kan aantasten. Als er voedselresten op de pan achterblijven, kan je deze het beste met een zachte borstel of een plastic spatel verwijderen.

Veelgestelde vragen over pan inbranden

Kan ik elke pan inbranden?

Niet alle pannen zijn geschikt om in te branden. Gebruik bijvoorbeeld geen pannen met een teflonlaag, omdat de teflonlaag kan smelten en giftige dampen kan produceren. Gebruik in plaats daarvan pannen van gietijzer, roestvrij staal of koolstofstaal.

Kan ik de pan in de oven inbranden?

Ja, je kan de pan in de oven inbranden. Plaats de pan op zijn kop op het middelste rek van de oven en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Laat de pan ongeveer een uur in de oven staan en haal hem er dan uit. Laat de pan afkoelen en veeg overtollige olie weg.

Hoe vaak moet je de pan opnieuw inbranden?

Een pan hoeft in principe maar één keer te worden ingebrand om een beschermende laag te creëren. Het is echter wel belangrijk om de pan regelmatig te onderhouden en te verzorgen om de beschermende laag te behouden en te versterken.

Conclusie

Het inbranden van een pan is een belangrijke stap voor het behoud van een goede kwaliteit van de pan en het bereiken van perfecte kookresultaten. Het is een eenvoudig proces dat iedereen kan doen met een paar eenvoudige stappen en een beetje geduld. Door het inbranden van een pan kan je ervoor zorgen dat deze langer meegaat en dat voedsel minder snel blijft kleven.

Bekijk ookWat vond je van deze post?
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]
De Pannenbaas
De Pannenbaas

De Pannenbaas.nl is dé specialist op het gebied van pannen en keukengerei. Met meer dan 10 jaar ervaring met diverse keukenproducten en pannen geven we je deskundig advies over de beste producten die je kunt kiezen voor in jouw keuken!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pannenbaas.nl
Logo
Vergelijk items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Vergelijken