Onyx Cookware koekenpan review: de beste koekenpan van 2024?

In deze Onyx pannen review neem ik je mee in mijn ervaring met de pannen van Onyx Cookware. Hierbij leg ik de focus op de koekenpan van Onyx als mijn recente testaankoop. Ik zal je door de kenmerken, voordelen en mijn algehele indruk van de Onyx koekenpan leiden, en laten zien waarom deze pannen naar mijn mening een essentiële toevoeging kunnen zijn aan iedere keuken.

Onyx koekenpan review samengevat

9Expert Score
Uitstekende koekenpan die uitnodigt om in te bakken!

De Onyx Cookware koekenpan is een premium anti-aanbak koekenpan met een keramische PFAS vrije anti-aanbaklaag en uitstekende bakprestaties. De pan warmt snel en gelijkmatig op en bereikt hoge temperaturen, ideaal voor het bakken van vlees of vis. De koekenpan bakt vrijwel niet aan, en het feit dat je metalen keukengerei in de koekenpan kan gebruiken maakt hem nog veelzijdiger. Na gebruik kan de pan gewoon in de vaatwasser, maar dit is in de praktijk vrijwel niet nodig omdat je het vuil gemakkelijk uit de pan veegt met een stukje keukenrol. De pan kan gebruikt worden op elke warmtebron en kan zelfs in de oven tot 260 °C. Een echte alleskunner waar je jaren mee vooruit kunt!

Pluspunten
 • Koekenpan die aanvoelt alsof het levenslang meegaat
 • Sterke en PFAS vrije anti-aanbaklaag
 • Bakt in de praktijk vrijwel niet aan
 • Bereikt (snel) hoge temperaturen
 • Ovenbestendig tot 260°C
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Je kunt metalen keukengerei gebruiken
 • Vaatwasserbestendig
Minpunten
 • Niet kunnen ontdekken

Over Onyx Cookware

Onyx Cookware is oorspronkelijk een Deens merk dat zich focust op het produceren van innovatief keukengerei zoals pannen, messen, airfryers, thermosflessen en ga zo maar door. Ondertussen heeft Onyx Cookware webshops opgezet in meerdere landen waaronder Nederland om zo nog meer klanten te kunnen bedienen. Een deel van de voorraad is dan ook opgeslagen in warehouses verspreid over Europa.

Wat Onyx vooral uniek maakt is dat ze hun producten helemaal zelf ontwikkelen en dit rechtstreeks bij de fabriek inkopen. Ze verkopen hun producten vervolgens alleen online. Hierdoor missen er een paar schakels in de distributieketen waardoor er minder marge verloren gaat en je als consument dus minder “meebetaald” voor distributiekosten. Hoe deze distributieketen er exact uitziet, zie je op de onderstaande afbeelding:

Onyx pannen distributieketen

Onyx Cookware probeert zich op het gebied van pannen te onderscheiden met hun unieke anti-aanbaklagen en de tri-ply gelaagde opbouw van hun pannen. Ze bieden namelijk pannen aan die bestaan uit 3 lagen. De eerste laag (buitenste laag) is een magnetische RVS laag, en de binnenkant (anti-aanbaklaag) van de pan is gemaakt van keramisch materiaal. De laag hiertussen bestaat uit zuiver aluminium waardoor de pan snel opwarmt.

Eerste indruk van de Onyx koekenpan

Onyx pannen review

Zelf heb ik momenteel de hapjespan en koekenpan van Onyx Cookware in bezit. Na de bestelling van de koekenpan via de webshop ontving ik het pakketje binnen 3 werkdagen. De pan zat keurig verpakt in een beschermhoes en ook zat er een foldertje bij met alle informatie en de gebruiksaanwijzing van de koekenpan.

Het prachtige design en de structuur van de anti-aanbaklaag verraste mij in positieve zin. Het voelde echt als een pan die je van een wolkenkrabber zou kunnen laten vallen en er vervolgens alsnog een lekker eitje in zou kunnen bakken. Kortom, de eerste indruk was zeer goed!

Wat viel mij op tijdens het gebruik?

Tijdens het eerste gebruik van de koekenpan merkte ik op dat de pan erg snel warm wordt. Waar ik de kookplaat normaal op stand 8 zou zetten (hoogste stand van onze keramische kookplaat) merkte ik dat ik op 2 standen lager dezelfde resultaten behaalde. Voor het bakken van een eitje raad ik dan ook aan om de kookplaat iets zachter te zetten, hierdoor bakt het eitje niet aan. Bij het bakken van vlees vind ik het fijner om een knapperig korstje te bakken en zet ik de kookplaat op de hoogste stand. Dit was met mijn oude (Tefal aluminium) koekenpannen toch echt wel anders, die moest ik altijd flink warm laten worden voor de beste resultaten. Je kunt met de Onyx pannen op lange termijn dus aardig wat energie besparen.

Voor de rest vond ik het erg prettig dat je gewoon met metalen spatels en vorken in de pan kan roeren. Je hoeft zo eigenlijk nergens meer rekening mee te houden qua keukengerei. Tijdens het bakken zelf verbaasde ik me over de anti-aanbak prestaties van de koekenpan. In de webshop stond dat je in principe zonder vet of olie een eitje kunt bakken, dit heb ik nog niet getest, maar dit lijkt me dan weer een beetje overdreven. Als je een beetje boter of olie toevoegt in de pan dan bakt hij het best en koekt het eten niet aan. Zorg hierbij ook voor de juiste temperatuur, als de pan te heet is, dan heb je kans dat het eten alsnog aanbakt.

Hieronder zie je een filmpje van de Onyx Cookware koekenpan waarbij ik een entrecote bak. Hierbij krijg je een beter beeld van het uiterlijk en de prestaties van de pan:

Voor wie is de Onyx koekenpan geschikt?

De Onyx koekenpan is eigenlijk geschikt voor iedereen die bereid is om te investeren in een koekenpan die alle goede eigenschappen in 1 pan heeft. Je kunt er mee koken op elk fornuis en de pan kan zelfs in de oven gebruikt worden. Metalen keukengerei en de vaatwasser zijn geen probleem. En met de anti-aanbaklaag hoef je je geen zorgen te maken over het aankoeken van voedsel in je pan. Een echte alleskunner die in ieder huishouden tot zijn recht zal komen.

Zijn Onyx pannen PFAS vrij?

De koekenpannen zijn volgens Onyx Cookware volledig PFAS vrij. Zelf zeggen ze het volgende hierover:

“Bij ONYX COOKWARE™ zetten we ons in voor een veilige en gezondheidsbewuste kookervaring. Al onze potten en pannen met keramische coating worden grondig getest en geverifieerd om volledig vrij te zijn van welke vorm van PFAS dan ook, inclusief PTFE. We gaan extra ver om ervoor te zorgen dat onze producten vrij zijn van verontreinigingen of mogelijke gezondheidsrisico’s. Al ons kookgerei is zorgvuldig ontworpen om bij te dragen aan een schone, gifvrije keuken en weerspiegelt onze onwankelbare toewijding aan zowel kwaliteit als uw welzijn.”

Aangezien de pannen een keramische binnenlaag (anti-aanbaklaag) hebben is het duidelijk dat de pannen PFAS vrij zijn. Dit geven ze ook op de productpagina nogmaals weer:

Onyx pannen review

Eindconclusie: kopen of kiezen voor een ander merk?

Al met al ben ik zeer te spreken over de Onyx Cookware koekenpan en zou ik ze iedereen aanraden. Waar je bij veel andere merken toch inlevert op wat belangrijke specificaties zoals vaatwasserbestendigheid, ovenbestendigheid of bijvoorbeeld het gebruik van metalen keukengerei, biedt de Onyx koekenpan al deze goede specificaties wel. Als je naar echte budget pannen op zoek bent dan is Onyx misschien niet de goede keuze, aangezien ze niet de goedkoopste zijn. Maar persoonlijk geef ik liever wat meer geld uit aan goede pannen dan dat ik budget pannen koop die na 2 jaar weer bij het grofvuil liggen.

Bekijk ookWat vond je van deze post?
[Totaal: 14 Gemiddeld: 4.7]
Onyx Cookware koekenpan review: de beste koekenpan van 2024?
Onyx Cookware koekenpan review: de beste koekenpan van 2024?
De Pannenbaas
De Pannenbaas

De Pannenbaas.nl is dé specialist op het gebied van pannen en keukengerei. Met meer dan 10 jaar ervaring met diverse keukenproducten en pannen geven we je deskundig advies over de beste producten die je kunt kiezen voor in jouw keuken!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pannenbaas.nl
Logo
Vergelijk items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Vergelijken