Frituurpan of airfryer: welke moet je kiezen?

Sta je op het punt om een frituurpan of airfryer te kopen, maar twijfel je toch nog? In dit blog geven wij van Pannenbaas.nl een uitgebreid overzicht van de verschillen tussen een frituurpan en airfryer. We beschrijven hierbij zowel voor- als nadelen van beide keukenapparaten en benoemen enkele belangrijke features. Ook delen we onze eigen voorkeur als het gaat om de keuze tussen een frituurpan of airfryer. Lees dus snel verder om erachter te komen waar je voor moet kiezen!

Frituurpan vs. airfryer overzicht


Kookmethode
Gezondheid
Snelheid
Reiniging
Capaciteit
Veelzijdigheid
Smaken en texturen
Kosten
 
frituurpan of airfryer
Frituurpan
Kookmethode
Frituren in olie
Gezondheid
Meer olie absorptie, dus minder gezond
Snelheid
Langere opwarmtijd, sneller frituren van grote hoeveelheden
Reiniging
Moeilijker schoon te maken
Capaciteit
Grotere capaciteit
Veelzijdigheid
Beperkt tot frituren
Smaken en texturen
Rijkere smaak, knapperige texturen
Kosten
Meestal goedkoper
frituurpan of airfryer
airfryer
Kookmethode
Heteluchtfrituren
Gezondheid
Minder oliegebruik, dus gezonder
Snelheid
Sneller koken dankzij de heteluchtcirculatie
Reiniging
Eenvoudiger schoon te maken
Capaciteit
Kleinere capaciteit
Veelzijdigheid
Meer kookopties
Smaken en texturen
Lichtere smaak, knapperige buitenkant
Kosten
Meestal duurder

De keuze van de Pannenbaas

Persoonlijk zouden wij voor een airfryer kiezen. Dit komt voornamelijk door de gezondere kookmethode met minder oliegebruik. Daarnaast is de veelzijdigheid van de airfryer aantrekkelijk, omdat het niet alleen kan worden gebruikt voor frituren, maar ook voor grillen, bakken en roosteren van diverse gerechten. Het feit dat de airfryer gemakkelijker schoon te maken is, draagt ook bij aan deze voorkeur, hiermee bespaar je tijd en moeite bij het onderhoud van het apparaat. Hoewel de frituurpan mogelijk sneller grote hoeveelheden voedsel kan frituren, wegen de voordelen van de airfryer zwaarder.

Frituurpan of airfryer: uitgebreide toelichting

De keuze tussen een frituurpan en een airfryer kan afhangen van verschillende factoren, zoals je kookvoorkeuren, de gerechten die je regelmatig bereidt, beschikbare ruimte in je keuken en je budget. Hieronder worden de verschillen tussen beide apparaten uitgebreid beschreven.


Wat is een frituurpan?

Een frituurpan is een keukenapparaat dat wordt gebruikt om voedsel te frituren door het volledig onder te dompelen in hete olie. Het bestaat meestal uit een elektrisch verwarmingselement dat de olie verhit tot de gewenste temperatuur. Voedsel zoals frietjes, kip, vis en groenten kan worden bereid in een frituurpan, waarbij het een knapperige buitenkant en een sappig interieur krijgt. Frituurpannen variëren in grootte en capaciteit, en sommige geavanceerde modellen hebben functies zoals temperatuurregeling en timerinstellingen.

Kies een frituurpan als:

Je regelmatig traditionele gefrituurde gerechten zoals frietjes, kippenvleugels, visfilets of beignets bereidt.
Je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier om gefrituurd voedsel thuis te maken.
Je grote hoeveelheden voedsel tegelijk wilt bereiden, zoals voor feestjes of familiebijeenkomsten.

Voor- en nadelen van een frituurpan:

Voordelen
 • Snelheid
 • Authentieke smaak en textuur
 • Grote capaciteit
Nadelen
 • Hoger oliegebruik
 • Moeilijker schoon te maken
 • Potentieel brandgevaar
frituurpan of airfryer

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een keukenapparaat dat voedsel bereidt door het te omringen met hete lucht in plaats van onder te dompelen in olie zoals bij een frituurpan. Het maakt gebruik van een krachtige ventilator om de hete lucht te circuleren rondom het voedsel, waardoor het een knapperige buitenkant krijgt. Hoewel het de term “frituren” gebruikt, gebruikt een airfryer vaak slechts een kleine hoeveelheid olie, waardoor het een gezonder alternatief is voor traditioneel frituren. Met een airfryer kunnen diverse gerechten worden bereid, variërend van frietjes en kipnuggets tot groenten, vlees en zelfs desserts.

Kies een airfryer als:

Je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor traditioneel frituren, omdat het minder olie gebruikt.
Je een veelzijdig apparaat wilt dat verschillende soorten voedsel kan bereiden, waaronder groenten, vlees, vis en zelfs desserts.
Je gemakkelijk schoon te maken keukenapparatuur wilt, aangezien airfryers over het algemeen minder rommelig zijn dan frituurpannen.

Voor- en nadelen van een airfryer:

Voordelen
 • Gezonder frituren
 • Veelzijdigheid
 • Eenvoudig schoon te maken
Nadelen
 • Langere bereidingstijd
 • Textuurverschil
frituurpan of airfryer

Gerechten die je kunt bereiden in een frituurpan of airfryer

GerechtBeschrijving
FrietjesDunne stukjes aardappel, gefrituurd tot knapperigheid
KippenvleugelsKippenvleugels gekruid en gefrituurd tot sappigheid
VisfiletsStukken vis gepaneerd en gefrituurd tot goudbruin
BeignetsLuchtige deeghapjes, gefrituurd en vaak met suiker bestrooid
GroentenDiverse groenten zoals courgette, aubergine en paprika, gepaneerd en gefrituurd
KipnuggetsKleine stukjes kipfilet, gepaneerd en gefrituurd
Mozzarella sticksStukken mozzarella, gepaneerd en gefrituurd tot knapperig
DrumsticksKippenpootjes gekruid en gefrituurd tot malsheid
GehaktballenBalletjes gehakt, gefrituurd tot goudbruin en gaar
SpringrollsGevulde deegrolletjes, gefrituurd en knapperig
Loempia’sDunne deegvellen gevuld met groenten en vlees, gefrituurd
GarnaalkrokettenKroketten gevuld met garnalenmengsel, gefrituurd
DonutsRingvormige zoete deeghapjes, gefrituurd en vaak geglazuurd
AppelflappenAppelstukjes in deeg, gefrituurd en bestrooid met suiker

Welke gerechten kun je beter met een airfryer maken dan met een frituurpan?

Geroosterde groenten: Airfryers kunnen groenten roosteren met minimale olie, waardoor ze knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant worden.
Gegrilde kip: Airfryers kunnen malse en sappige kipfilets grillen met minder olie dan traditioneel frituren.
Gebakken desserts: Airfryers kunnen kleine gebakken desserts zoals muffins, cupcakes en kleine taarten bereiden met behulp van bakaccessoires.
Gepaneerde vis: Airfryers kunnen visfilets met een krokant paneerlaagje bereiden zonder onderdompeling in olie, wat resulteert in een gezonder gerecht.
Knapperige snacks: Airfryers kunnen diverse snacks bereiden, zoals knapperige kikkererwten, geroosterde noten en zelfs kale chips, met minimale olie voor een gezondere optie.

Tip van de Pannenbaas

Om optimaal gebruik te maken van de veelzijdigheid van een airfryer is het slim om hierbij airfryer bakjes mee te bestellen. Hiermee kun je tal van gerechten bereiden in de airfryer.

Alternatieven voor een frituurpan of airfryer

Oven: Een conventionele oven kan worden gebruikt om bepaalde gefrituurde gerechten te bereiden door ze op een bakplaat te leggen en te roosteren of te bakken. Hoewel dit niet dezelfde knapperigheid oplevert als frituren, is het een gezonder alternatief.
Frituurmandje: Een frituurmandje is een accessoire dat op een grill of barbecue kan worden gebruikt om voedsel te frituren zonder onderdompeling in olie. Het mandje kan worden gevuld met voedsel en boven hete kolen of een hittebron worden geplaatst voor een vergelijkbaar effect als frituren.
Grillpan: Een grillpan op het fornuis of een elektrische grill kan worden gebruikt om vlees, groenten en vis te grillen met minimale olie, waardoor een gezondere optie ontstaat zonder de noodzaak van onderdompeling in olie.
Ovenfriteuse: Een ovenfriteuse is een combinatie van een friteuse en een oven, die hete lucht circuleert om voedsel te frituren met minimale olie. Het biedt vergelijkbare resultaten als een airfryer maar in een grotere capaciteit.

Veelgestelde vragen over frituurpan of airfryer

Wat is het verschil tussen een frituurpan en een airfryer?

Een frituurpan dompelt voedsel volledig onder in hete olie voor het frituren, terwijl een airfryer hete lucht circuleert om het voedsel te frituren met minimale olie.

Is een airfryer gezonder dan een frituurpan?

Over het algemeen wel. Een airfryer vereist minder olie voor het frituren, waardoor het gerechten met minder vet en calorieën oplevert dan een traditionele frituurpan.

Kun je dezelfde gerechten bereiden in een frituurpan en een airfryer?

Ja, veel gerechten kunnen in beide worden bereid, zoals frietjes, kippenvleugels en visfilets. Echter, de textuur en smaak kunnen iets verschillen.

Kun je in een airfryer bevroren voedsel bereiden?

Ja, een airfryer kan bevroren voedsel rechtstreeks bereiden zonder vooraf te ontdooien, wat handig is voor snelle maaltijden.

Welk apparaat is gemakkelijker schoon te maken?

Over het algemeen is een airfryer gemakkelijker schoon te maken dan een frituurpan, omdat het geen grote hoeveelheden olie gebruikt en vaak vaatwasmachinebestendige onderdelen heeft.

Kunnen airfryers ook andere functies vervullen dan alleen frituren?

Sommige airfryers hebben extra functies zoals grillen, bakken en braden, waardoor ze veelzijdiger zijn dan alleen een frituurpan.

Hoe zit het met de energie-efficiëntie van beide apparaten?

Over het algemeen verbruikt een airfryer minder energie dan een frituurpan vanwege het gebruik van hete lucht in plaats van het verwarmen van grote hoeveelheden olie.

Kun je hetzelfde krokante resultaat behalen met een airfryer als met een frituurpan?

Hoewel de textuur en smaak iets kunnen verschillen, kan een airfryer vergelijkbare krokante resultaten opleveren als een frituurpan, vooral voor voorgeprepareerde bevroren producten.

Conclusie: frituurpan of airfryer?

In conclusie bieden zowel frituurpannen als airfryers verschillende voordelen en toepassingen. Frituurpannen zijn ideaal voor liefhebbers van traditioneel gefrituurd voedsel, terwijl airfryers een gezonder alternatief bieden met minder olie en meer veelzijdigheid. Bij het kiezen tussen beide kun je het beste rekening houden met hoe gezond jij uiteindelijk wil koken, en hoevaak je iets wil gaan bereiden in een frituurpan of airfryer.

Bekijk ookWat vond je van deze post?
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
De Pannenbaas
De Pannenbaas

Ik ben Daniël Troost, de oprichter van Pannenbaas.nl. Deze website is ontstaan uit eigen frustratie, omdat ik keer op keer moeite had om kwalitatieve pannen te vinden die langer meegaan dan slechts een paar jaar. Het viel me op dat ik niet de enige was in mijn omgeving die hiermee kampte. Bovendien ontdekte ik dat veel pannen nog steeds giftige stoffen zoals PFAS bevatten in hun anti-aanbaklaag. Dit motiveerde me om dieper in de wereld van pannen en keukengerei te duiken en uiteindelijk besloot ik om Pannenbaas.nl op te richten. Door mijzelf volledig onder te dompelen in deze niche, heb ik nu een uitgebreide kennis hierover opgebouwd. Ik test en beoordeel zelf pannen en keukengerei, zodat ik mijn bevindingen met anderen kan delen. Mijn doel is dan ook om met Pannenbaas.nl iedereen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aanschaf van pannen en keukengerei.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pannenbaas.nl
Logo
Vergelijk items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Vergelijken