Braadpan of hapjespan: welke moet je kiezen?

Sta je voor de keuze om een nieuwe braadpan of hapjespan aan te schaffen? Twijfel je tussen deze twee opties? In dit blog geven wij van Pannenbaas.nl een overzicht van de verschillen tussen deze twee populaire pannen. We belichten zowel de voordelen als de nadelen van elk type. Ook delen we onze eigen voorkeur. Dus, blijf lezen om te ontdekken welke pan het beste bij jou past!

Braadpan vs. hapjespan overzicht


Vorm en diepte
Bodemconstructie
Warmtegeleiding en materiaal
Handvat
Deksel
Kooktechnieken
Gewicht
Onderhoud en schoonmaak
Geschikt voor warmtebronnen
Ovenbestendigheid
Prijsklasse
 
Braadpan
Vorm en diepte
Diepere constructie
Bodemconstructie
Dikke, vlakke bodem
Warmtegeleiding en materiaal
Gietijzer of geëmailleerd gietijzer
Handvat
Vaak twee stevige handvatten
Deksel
Wordt altijd geleverd met een deksel
Kooktechnieken
Geschikt voor braden, sudderen, stoven, bakken
Gewicht
Relatief zwaar vanwege materiaal
Onderhoud en schoonmaak
Door diepe bodem en vaak grote inhoud moeilijker schoon te maken
Geschikt voor warmtebronnen
Geschikt voor alle warmtebronnen
Ovenbestendigheid
Meestal ovenbestendig
Prijsklasse
€30 t/m €200
welke pannen heb je nodig
Hapjespan
Vorm en diepte
Brede bodem en lage zijkanten
Bodemconstructie
Platte bodem
Warmtegeleiding en materiaal
Roestvrij staal of aluminium, biedt uitstekende warmtegeleiding
Handvat
Enkel handvat of twee handvatten
Deksel
Wordt vaak geleverd met een deksel
Kooktechnieken
Geschikt voor bakken, braden, sauteren en stoven
Gewicht
Over het algemeen wat lichter
Onderhoud en schoonmaak
Door vlakke bodem gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken
Geschikt voor warmtebronnen
Blinkt uit op inductie, keramisch, halogeen of elektrisch
Ovenbestendigheid
Met deksel niet ovenbestendig, zonder vaak wel
Prijsklasse
€20 t/m €120

De keuze van de Pannenbaas

Onze voorkeur gaat uit naar een hapjespan. Dit komt voornamelijk doordat hapjespannen in de meeste gevallen worden geleverd met een glazen deksel, waardoor je meer flexibiliteit hebt tijdens het koken. Met een hapjespan kun je een breed scala aan kooktechnieken toepassen, zoals braden, stoven, bakken en zelfs stomen. Dit maakt de hapjespan uiterst veelzijdig in de keuken, en vooral geschikt voor bakken, vergelijkbaar met een koekenpan. In vergelijking daarmee is een braadpan iets beperkter in zijn toepassingen.

Braadpan of hapjespan: uitgebreide toelichting

De keuze tussen een braadpan en een hapjespan kan afhangen van verschillende factoren, waaronder je kookgewoonten, de gerechten die je vaak bereidt, en de beschikbare ruimte in je keuken en natuurlijk je budget. Hieronder zie je uitgebreid de verschillen tussen beide pannen.


Wat is een braadpan?

Een braadpan is meestal dieper en heeft vaak een dikke bodem, wat zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling. Deze pannen zijn doorgaans gemaakt van gietijzer of geëmailleerd gietijzer, wat zorgt voor uitstekende warmtegeleiding en -behoud. Braadpannen zijn ideaal voor langzaam koken, braden, sudderen en stoven van vlees, stoofschotels en andere gerechten die langere tijd nodig hebben om te garen. Ze zijn vaak ovenbestendig en kunnen worden gebruikt op alle warmtebronnen, inclusief inductie.

Kies een braadpan als:

Langzaam koken en braden: Als je graag stoofschotels, stoofpotjes, en andere gerechten bereidt die langere tijd nodig hebben om te garen, is een braadpan ideaal. De dikke bodem en deksel zorgen voor gelijkmatige warmteverdeling en -behoud, waardoor het perfect is voor langzaam koken en braden van grote stukken vlees.
Grote hoeveelheden voedsel: Braadpannen zijn vaak ruim en diep, waardoor ze geschikt zijn voor het bereiden van grote hoeveelheden voedsel. Dit maakt ze ideaal voor het koken voor grotere gezelschappen of het voorbereiden van maaltijden voor de hele week.
Ovengebruik: Veel braadpannen zijn ovenbestendig, waardoor ze veelzijdig zijn in de keuken. Je kunt gerechten eerst op het fornuis aanbraden en vervolgens in de oven afmaken, waardoor je verschillende kooktechnieken kunt combineren voor heerlijke resultaten.
Gelijkmatige warmteverdeling: Als je waarde hecht aan gelijkmatige warmteverdeling tijdens het koken, is een braadpan een uitstekende keuze vanwege de dikke bodem en het materiaal, zoals gietijzer, dat warmte gelijkmatig absorbeert en verdeelt.

Voor- en nadelen van een braadpan:

Voordelen
 • Uitstekende warmtebehoud en gelijkmatige warmteverdeling
 • Ideaal voor langzaam koken en braden van vlees
 • Vaak ovenbestendig en geschikt voor alle warmtebronnen
Nadelen
 • Kan zwaar zijn om te hanteren
 • Beperkt in toepassingen vergeleken met hapjespannen

Wat is een hapjespan?

Een hapjespan heeft meestal een bredere bodem en lagere zijkanten dan een braadpan. Ze zijn vaak gemaakt van roestvrij staal of aluminium en bieden uitstekende warmtegeleiding. Hapjespannen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor verschillende kooktechnieken, waaronder bakken, braden, sauteren en stoven. Ze worden vaak geleverd met een deksel, waardoor ze geschikt zijn voor het bereiden van een breed scala aan gerechten. Hapjespannen zijn vaak lichter dan braadpannen en gemakkelijker te hanteren.

Kies een hapjespan als:

Veelzijdigheid: Hapjespannen zijn bijzonder veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan kooktechnieken, waaronder bakken, braden, sauteren, stoven en zelfs stomen. Als je graag verschillende gerechten bereidt en flexibiliteit wilt in de keuken, dan is een hapjespan een uitstekende keuze.
Bakken: Door de brede bodem en lage zijkanten zijn hapjespannen perfect voor het bakken van gerechten zoals eieren, pannenkoeken, frittatas en roerbakgerechten. De platte bodem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt dat voedsel aanbrandt.
Gemakkelijk gebruik: Hapjespannen zijn over het algemeen lichter en gemakkelijker te hanteren dan braadpannen vanwege hun ontwerp en materiaalkeuze. Dit maakt ze ideaal voor dagelijks gebruik in de keuken, vooral als je niet wilt worstelen met een zware pan.
Deksel inbegrepen: Veel hapjespannen worden geleverd met een passend deksel, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan kooktechnieken, inclusief stoven en sudderen. Het deksel helpt ook om vocht vast te houden en smaken te behouden tijdens het koken.

Voor- en nadelen van een hapjespan:

Voordelen
 • Veelzijdig en geschikt voor verschillende kooktechnieken
 • Vaak geleverd met een deksel voor meer kookmogelijkheden
 • Lichter en gemakkelijker te hanteren dan braadpannen
 • Een echte alleskunner
Nadelen
 • Minder geschikt voor langzaam koken en braden van grotere stukken vlees
 • Kan minder gelijkmatige warmteverdeling hebben dan braadpannen
braadpan of hapjespan

Gerechten die je kunt bereiden in een braadpan of hapjespan

GerechtBraadpanHapjespan
StoofschotelsJaJa
Gestoofd vleesJaJa
Langzaam gegaard vleesJaJa
GroenteschotelsJaJa
PastasauzenJaJa
RisottoJaJa
GehaktballenJaJa
CurrygerechtenJaJa
PaellaNeeJa
RoerbakgerechtenNeeJa
OmelettenNeeJa
Gebakken aardappelenNeeJa
FrittataNeeJa
StoomgerechtenNeeJa

Tip van de Pannenbaas

Twijfel je nog steeds heel erg? Kies er dan voor om beide pannen te kopen. Ze hebben beide hun eigen specialisatie en zullen zeker niet overbodig zijn in jouw keuken. Bekijk hier de beste braadpannen en hier de beste hapjespannen.

Alternatieven voor een braadpan of hapjespan

Alternatieven voor een braadpan

Dutch oven (stoofpot): Een Dutch oven is vergelijkbaar met een braadpan, maar vaak groter en dieper, waardoor het ideaal is voor het bereiden van stoofschotels, stoofpotten en langzaam gegaard vlees.
Slowcooker: Een slowcooker is een elektrische kookpot die langzaam kookt bij lage temperaturen over een lange periode. Het is perfect voor gerechten die langzaam moeten garen, zoals stoofschotels, soepen en stoofpotten.
Gietijzeren skillet: Hoewel het geen exacte vervanging is, kan een gietijzeren skillet vergelijkbare functies vervullen als een braadpan. Het kan worden gebruikt voor braden, sauteren en bakken van grotere stukken vlees.

Alternatieven voor een hapjespan

Koekenpan: Een koekenpan is een goede vervanging voor een hapjespan als je voornamelijk gerechten wilt bakken, zoals eieren, pannenkoeken, en roerbakgerechten. Het heeft meestal een platte bodem en lage zijkanten.
Wokpan: Een wok is ideaal voor roerbakken en snel koken op hoog vuur. Het heeft een diepe komvormige bodem en hoge zijkanten, waardoor je ingrediënten gemakkelijk kunt roeren en omscheppen.
Sauteerpan: Een sauteerpan is vergelijkbaar met een hapjespan, maar heeft vaak hogere zijkanten. Het is ideaal voor sauteren van groenten, vlees en vis, en kan ook worden gebruikt voor het bereiden van een breed scala aan gerechten.

Veelgestelde vragen over braadpan of hapjespan

Wat is het verschil tussen een braadpan en een hapjespan?

Een braadpan heeft meestal een diepere constructie en is ideaal voor langzaam koken en braden van grote stukken vlees. Een hapjespan heeft een bredere bodem en lagere zijkanten, waardoor het veelzijdiger is voor het bereiden van verschillende gerechten, waaronder bakken, braden, sauteren en stoven.

Welke warmtebronnen zijn geschikt voor een braadpan of hapjespan?

Braadpannen en hapjespannen zijn over het algemeen geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder gas, elektrisch, keramisch en inductie.

Is een braadpan of hapjespan gemakkelijker schoon te maken?

Over het algemeen zijn hapjespannen gemakkelijker schoon te maken vanwege hun platte bodem en lagere zijkanten, waardoor voedselresten minder snel aanbranden. Braadpannen kunnen echter ook gemakkelijk schoon te maken zijn, vooral als ze zijn voorzien van een antiaanbaklaag.

Zijn braadpannen en hapjespannen ovenbestendig?

Veel braadpannen en hapjespannen zijn ovenbestendig, maar het is belangrijk om de specificaties van het specifieke model te controleren voordat je het in de oven plaatst.

Welke gerechten kan ik het beste bereiden in een braadpan?

Braadpannen zijn ideaal voor het langzaam koken en braden van grote stukken vlees, stoofschotels en andere gerechten die langere tijd nodig hebben om te garen.

Welke gerechten kan ik het beste bereiden in een hapjespan?

Hapjespannen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor het bereiden van verschillende gerechten, waaronder bakken, braden, sauteren, stoven en zelfs stomen. Ze zijn vooral handig voor gerechten waarbij een bredere bodem en lagere zijkanten van pas komen, zoals roerbakgerechten en omeletten.

Welk materiaal is het beste voor een braadpan of hapjespan?

Braadpannen zijn vaak gemaakt van gietijzer of geëmailleerd gietijzer vanwege hun uitstekende warmtebehoud en -verdeling. Hapjespannen kunnen worden gemaakt van roestvrij staal, aluminium of materialen met antiaanbaklaag, afhankelijk van je voorkeur en budget.

Conclusie

Over het algemeen hangt de keuze tussen een braadpan en een hapjespan af van je specifieke kookbehoeften, voorkeuren en de gerechten die je vaak bereidt. Een braadpan is ideaal voor langzaam koken, braden van grote stukken vlees en stoofschotels, terwijl een hapjespan veelzijdiger is en gebruikt kan worden voor bakken, braden, sauteren, stoven en zelfs stomen. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals warmtebronnen, materiaalvoorkeur, ovenbestendigheid en onderhoudsgemak bij het maken van je keuze. Uiteindelijk is het belangrijk om te kiezen voor de pan die het beste past bij jouw kookstijl en behoeften in de keuken!

Bekijk ookWat vond je van deze post?
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
De Pannenbaas
De Pannenbaas

Ik ben Daniël Troost, de oprichter van Pannenbaas.nl. Deze website is ontstaan uit eigen frustratie, omdat ik keer op keer moeite had om kwalitatieve pannen te vinden die langer meegaan dan slechts een paar jaar. Het viel me op dat ik niet de enige was in mijn omgeving die hiermee kampte. Bovendien ontdekte ik dat veel pannen nog steeds giftige stoffen zoals PFAS bevatten in hun anti-aanbaklaag. Dit motiveerde me om dieper in de wereld van pannen en keukengerei te duiken en uiteindelijk besloot ik om Pannenbaas.nl op te richten. Door mijzelf volledig onder te dompelen in deze niche, heb ik nu een uitgebreide kennis hierover opgebouwd. Ik test en beoordeel zelf pannen en keukengerei, zodat ik mijn bevindingen met anderen kan delen. Mijn doel is dan ook om met Pannenbaas.nl iedereen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aanschaf van pannen en keukengerei.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pannenbaas.nl
Logo
Vergelijk items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Vergelijken