PFAS vrije koekenpan kopen? 6x de beste koekenpan zonder PFAS van 2024

Als het gaat om het bereiden van heerlijke gerechten, is een hoogwaardige koekenpan onmisbaar in elke keuken. Maar wist je dat niet alle koekenpannen gelijk zijn? Sommige traditionele koekenpannen kunnen schadelijke PFAS chemicaliën bevatten, die bij verhitting in voedsel kunnen lekken en onze gezondheid in gevaar kunnen brengen.

Maar geen zorgen, er is een alternatief. Namelijk: een PFAS vrije koekenpan. Wij van Pannenbaas.nl hebben de beste PFAS vrije koekenpannen van 2024 voor je onderzocht en samengesteld in dit artikel. Ook lichten we de pannen kort voor je toe, zodat jij de beste keuze kunt maken. Vervolgens behandelen we nog wat belangrijke informatie omtrent PFAS vrije koekenpannen. We sluiten af met wat veelgestelde vragen die mensen hebben over koekenpannen zonder PFAS. Lees dus gauw verder!

25+

PFAS vrije koekenpannen onderzocht

50+

Reviews gecheckt

4

Webshops vergeleken

Bekijk hier onze werkwijze

Wat is de beste PFAS vrije koekenpan van 2024?

1

Onyx cookware™ Koekenpan PFAS vrij
Beste keuze

De beste PFAS vrije koekenpan van 2024 is de Onyx cookware™ Koekenpan PFAS vrij. Deze koekenpan is opgebouwd uit 3 lagen. De buitenste laag is gemaakt van RVS en de binnenste laag (anti-aanbaklaag) bestaat uit keramisch materiaal. In het midden zit een zuivere aluminium laag. Door de keramische anti-aanbaklaag is de koekenpan 100% PFAS vrij. De koekenpan bakt niet aan en is geschikt voor alle warmtebronnen, de pan kan zelfs in de oven tot 260 °C. Je kunt met metalen keukengerei in de pan roeren en het schoonmaken van de koekenpan is ook zeer eenvoudig. Dit kan in tegenstelling tot de meeste keramische PFAS vrije koekenpannen gewoon in de vaatwasser!

Kort vooraf: hier moet je op letten tijdens het kopen van de beste PFAS vrije koekenpan

Materiaal: Zoek naar koekenpannen gemaakt van veilige materialen zoals roestvrij staal, gietijzer, keramiek of hard-geanodiseerd aluminium. Deze materialen zijn over het algemeen PFAS-vrij en bieden goede kookprestaties.
Antiaanbaklaag: Controleer of de pan een antiaanbaklaag heeft zonder het gebruik van PFAS of PFOA (perfluoroctaanzuur). Er zijn moderne koekenpannen met innovatieve antiaanbaklagen die veilig zijn en goed presteren zonder schadelijke chemicaliën.
Certificeringen: Kijk of de koekenpan certificeringen heeft gekregen van gerenommeerde instanties, zoals de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) of Europese voedselveiligheidsinstanties. Deze certificeringen kunnen aantonen dat de pan veilig is voor gebruik met voedsel.
Hittebestendigheid: Controleer de hittebestendigheid van de pan om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor de kookmethoden die je van plan bent te gebruiken, zoals bakken in de oven.
Grootte: Overweeg de grootte van de koekenpan die je nodig hebt, afhankelijk van het aantal personen dat je doorgaans voor kookt en de hoeveelheid voedsel die je wilt bereiden.
Handgreep: Zorg ervoor dat de handgreep comfortabel en ergonomisch is ontworpen, zodat je de pan gemakkelijk vast kunt pakken.
Onderhoud: Informeer naar het onderhoud van de pan. Sommige PFAS-vrije koekenpannen kunnen vaatwasmachinebestendig zijn, terwijl andere met de hand moeten worden gewassen.

Overzicht top 6 beste PFAS vrije koekenpannen van 2024


1

Onyx cookware™ Koekenpan PFAS vrij
Beste keuze

2

Demeyere Classico 3 Koekenpan PFAS vrij
Beste RVS koekenpan zonder PFAS

3

Dagelijkse Kost Koekenpan PFAS vrij

4

Demeyere Alu Industry 3 Koekenpan PFAS vrij
Premium PFAS vrije koekenpan incl. 5 jaar garantie

5

GreenPan Cambridge Koekenpan PFAS vrij
Stijlvolle bronzen kleur

6

BK Easy Induction Ceramic Koekenpan PFAS vrij
Beste goedkope PFAS vrije koekenpan

De top 6 beste PFAS vrije koekenpannen van 2024 beschreven


1

Onyx cookware™ Koekenpan PFAS vrij
Beste keuze

Wil je geen concessies doen en gewoon de beste PFAS vrije koekenpan van 2024 kopen? Dan is deze Onyx cookware™ Koekenpan PFAS vrij zonder twijfel de beste optie! Deze koekenpan is opgebouwd uit 3 lagen. De buitenste laag is gemaakt van RVS en de binnenste laag (anti-aanbaklaag) bestaat uit keramisch materiaal. In het midden zit een zuivere aluminium laag. Door de keramische anti-aanbaklaag is de koekenpan 100% PFAS vrij. De koekenpan bakt niet aan en is geschikt voor alle warmtebronnen. Door de magnetische RVS bodem is deze koekenpan zeer geschikt voor inductie.

Wil je gerechten in de oven bereiden? Dat is geen probleem! Deze PFAS vrije koekenpan kan namelijk gewoon in de oven tot 260°C. Je kunt met metalen keukengerei in de pan roeren en het schoonmaken van de koekenpan is ook zeer eenvoudig. De pan is namelijk vaatwasserbestendig! Met de Onyx cookware™ Koekenpan PFAS vrij haal je een enorm veelzijdige PFAS vrije koekenpan in huis die enorm lang mee zal gaan! Bekijk hier onze volledige Onyx Cookware koekenpan review.

Pluspunten
 • Opgebouwd uit 3 lagen met een keramische anti-aanbaklaag
 • 100% PFAS vrij
 • Bak nooit aan
 • Perfecte warmteverdeling
 • Kan in de vaatwasser
 • Ovenbestendig tot 260°C
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • De anti-aanbaklaag kan tegen metalen kookgerei
Minpunten
 • Geen

Bekijk hieronder waar de Onyx cookware™ Koekenpan PFAS vrij verkrijgbaar is:


2

Demeyere Classico 3 Koekenpan PFAS vrij
Beste RVS koekenpan zonder PFAS

De Demeyere Classico 3 Koekenpan PFAS vrij is de beste RVS koekenpan zonder PFAS. Met een diameter van 32 cm is deze allround pan perfect voor het gelijkmatig bakken van kipfilets, steak, veggieburgers en het creëren van een crispy randje aan spiegeleieren. De pan biedt maximale prestaties en zorgt voor een gelijkmatig gebakken resultaat.

De Classico 3 koekenpan is voorzien van een 3-lagen capsulebodem die zorgt voor uitstekende warmteverdeling. Het roestvrij stalen materiaal zorgt voor een erg lange levensduur van de pan, en is ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk. De ergonomische gelaste grepen uit roestvrij staal bieden stevigheid en extra hygiëne.

De pan is geschikt voor alle kookplaten, inclusief inductie, en kan zelfs in de oven worden gebruikt. Het feit dat de pan zonder problemen in de vaatwasser kan, maakt het schoonmaken een fluitje van een cent.

Met de Demeyere Classico 3 Koekenpan PFAS vrij haal je een kwalitatieve pan in huis die geschikt is voor gerechten tot 5 personen. Met de garantie van 10 jaar op productiefouten bij huishoudelijk gebruik, ben je verzekerd van een uitstekende koop!

Pluspunten
 • 100% PFAS vrij
 • Gemaakt van premium RVS materiaal
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Kan in de oven
 • Vaatwasserbestendig
 • Perfecte warmteverdeling
 • 10 jaar garantie
Minpunten
 • Prijzig

Bekijk hieronder waar de Demeyere Classico 3 Koekenpan PFAS vrij verkrijgbaar is:


3

Dagelijkse Kost Koekenpan PFAS vrij

Deze Dagelijkse Kost Koekenpan PFAS vrij hoort ook zeker thuis in deze top 6 koekenpannen zonder PFAS. Deze PFAS-vrije pan heeft een keramische laag gemaakt van natuurlijke materialen, vrij van schadelijke stoffen. Met een snelle en gelijkmatige warmteverdeling, is deze pan ideaal voor het bereiden van krokante korstjes op vlees of vis.

De koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven tot 200 °C. De duurzame ovenvaste greep maakt de pan handig in gebruik, en je kunt hem zelfs in de vaatwasser reinigen, hoewel handafwas wordt aanbevolen voor een langere levensduur.

Al met al is de Dagelijkse Kost Koekenpan PFAS vrij een uitstekende keuze voor wie gezond en efficiënt wil koken. Met zijn duurzame en veilige eigenschappen biedt deze pan uitstekende resultaten in de keuken en is hij ideaal voor dagelijks gebruik.

Pluspunten
 • 100% PFAS vrij
 • Scherp geprijsd
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Kan in de oven tot 200°C
 • Vaatwasserbestendig
 • Perfecte warmteverdeling
Minpunten
 • Geen

Bekijk hieronder waar de Dagelijkse Kost Koekenpan PFAS vrij verkrijgbaar is:


4

Demeyere Alu Industry 3 Koekenpan PFAS vrij
Premium PFAS vrije koekenpan incl. 5 jaar garantie

De beste premium PFAS vrije koekenpan is toch wel deze Demeyere Alu Industry 3 Koekenpan. De pan is gemaakt van gesmeed aluminium met een extra dikke en stevige body, hierdoor gaat de pan erg lang mee.

De unieke Radiant® bodem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en stabiliteit. En met een zeer goede keramische antiaanbaklaag ben je verzekerd van een uitstekend resultaat zonder kleven, zelfs met weinig olie. De Alu Industry 3 koekenpan is geschikt voor alle kookplaten, inclusief inductie, en zorgt voor optimaal contact met de kookplaat. De pan kan in de vaatwasser, maar voor een optimale levensduur wordt handwas aanbevolen.

Met de Demeyere Alu Industry 3 Koekenpan PFAS vrij haal je Belgische topkwaliteit in huis. Deze pan biedt uitstekende prestaties, duurzaamheid en gebruiksgemak, waardoor koken een waar genot wordt. En met 5 jaar garantie is dit echt een aanrader voor in elke keuken!

Pluspunten
 • 100% PFAS vrij
 • Premium uitstraling
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Kan in de oven
 • Vaatwasserbestendig
 • Perfecte warmteverdeling
 • 5 jaar garantie
Minpunten
 • Geen

Bekijk hieronder waar de Demeyere Alu Industry 3 Koekenpan PFAS vrij verkrijgbaar is:


5

GreenPan Cambridge Koekenpan PFAS vrij
Stijlvolle bronzen kleur

De GreenPan Cambridge Koekenpan PFAS vrij is met zijn stijlvolle bronzen kleur een waardevolle PFAS vrije toevoeging aan elke keuken. Met een diameter van 30 cm en een keramische antiaanbaklaag biedt deze pan gezonde maaltijden voor jou en je gezin.

De Thermolon™ Infinity keramische anti-aanbaklaag, versterkt met diamant, zorgt voor een extra duurzaam bakoppervlak dat bestand is tegen metalen spatels. Hierdoor kun je moeiteloos je culinaire creaties bereiden zonder je zorgen te maken over krassen op de coating!

De pan warmt snel en gelijkmatig op dankzij de energiebesparende bodem, wat resulteert in uitstekende bakresultaten. Of je nu vlees, groenten of eieren bereidt, deze koekenpan zorgt voor een perfecte garing van alle ingrediënten.

Een ander voordeel van de GreenPan Cambridge Keramische Koekenpan is dat deze geschikt is voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Bovendien kan de pan veilig worden gebruikt in de oven tot 180°C en is hij vaatwasmachinebestendig voor extra gemak. De ergonomische stay-cool handgrepen zorgen voor een comfortabele grip tijdens het koken, waardoor je de pan veilig kunt hanteren, zelfs wanneer deze heet is.

Kortom, de GreenPan Cambridge Koekenpan PFAS vrij biedt een combinatie van kwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Als je op zoek bent naar een betrouwbare en veelzijdige koekenpan zonder PFAS, dan is dit de perfecte keuze.

Pluspunten
 • 100% PFAS vrij
 • Stijlvolle bronzen afwerking
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Kan in de oven tot 180°C
 • Vaatwasserbestendig
 • Perfecte warmteverdeling
 • Kan tegen metalen spatels
Minpunten
 • Geen

Bekijk hieronder waar de GreenPan Cambridge Koekenpan PFAS vrij verkrijgbaar is:


6

BK Easy Induction Ceramic Koekenpan PFAS vrij
Beste goedkope PFAS vrije koekenpan

De BK Easy Induction Ceramic Koekenpan PFAS vrij is wat ons betreft de beste goedkope koekenpan zonder PFAS van 2024. Met zijn veelzijdige eigenschappen, scherpe prijs en uitstekende prestaties op inductiekookplaten, biedt deze pan een geweldige PFAS vrije kookervaring.

Deze koekenpan is een veelzijdige keuze, omdat hij geschikt is voor alle warmtebronnen, maar vooral uitblinkt op inductie. Met zijn 5,5 mm dikke bodem voorzien van een magnetische laag, zorgt hij voor een snelle en gelijkmatige opwarming, wat resulteert in een perfecte warmteverdeling over de hele pan.

Een ander pluspunt van deze pan is de stevige kunststof greep, die minder snel heet wordt tijdens het bakken. Dit zorgt voor een veilige en comfortabele grip, zodat je vol vertrouwen kunt koken zonder je zorgen te maken over verbrande handen. Bovendien is deze pan ook geschikt voor gebruik in de oven tot 160 °C, waardoor je je gerechten gemakkelijk kunt afmaken of warm kunt houden zonder van pan te hoeven wisselen.

Al met al is de BK Easy Induction Ceramic Koekenpan PFAS vrij een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een duurzame, PFAS-vrije en veelzijdige koekenpan. Met zijn indrukwekkende prestaties en handige functies maakt deze pan elke kookervaring een genot!

Pluspunten
 • 100% PFAS vrij
 • Gemaakt van gerecyclede materialen
 • Ovenbestendig
 • Geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Kwaliteit zoals je gewend bent van Tefal
 • Scherp geprijsd
Minpunten
 • Kan niet in de vaatwasser

Bekijk hieronder waar de BK Easy Induction Ceramic Koekenpan PFAS vrij verkrijgbaar is:


De voordelen van een koekenpan zonder PFAS

Gezondheid: PFAS (per- en polyfluoroalkylstoffen) zijn schadelijke chemicaliën die kunnen lekken van traditionele koekenpannen met antiaanbaklaag. Door te kiezen voor een PFAS-vrije koekenpan, vermijd je blootstelling aan deze giftige stoffen, die in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen zoals hormoonverstoring, immunosuppressie en zelfs kanker.
Milieuvriendelijk: PFAS-vrije koekenpannen zijn beter voor het milieu, omdat ze geen schadelijke chemicaliën bevatten die in de natuur terecht kunnen komen. PFAS worden beschouwd als persistente stoffen, wat betekent dat ze zeer langzaam afbreken en zich kunnen ophopen in het milieu, wat negatieve gevolgen heeft voor ecosystemen en dieren in het wild.
Veilig bij hoge temperaturen: Traditionele antiaanbaklagen kunnen schadelijke dampen afgeven wanneer ze verhit worden tot zeer hoge temperaturen, zoals bij het bakken op hoge standen. PFAS-vrije koekenpannen, zoals die met keramische of diamant-versterkte coatings, zijn veiliger bij hoge temperaturen en kunnen zonder zorgen worden gebruikt voor koken en bakken op hogere hitte-instellingen.
Duurzaamheid: PFAS-vrije koekenpannen met keramische of diamant-versterkte coatings zijn vaak duurzamer en krasbestendiger dan traditionele antiaanbakpannen. Hierdoor gaan ze langer mee en blijven ze in goede staat, zelfs bij regelmatig gebruik.
Gemakkelijk schoon te maken: PFAS-vrije koekenpannen hebben over het algemeen een uitstekende antiaanbaklaag die ervoor zorgt dat voedsel minder aan de pan blijft kleven. Hierdoor zijn ze gemakkelijker schoon te maken met minder vetstoffen en minimaliseer je de behoefte aan schrobben en schuren.
Veelzijdigheid: PFAS-vrije koekenpannen zijn meestal geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie, en kunnen vaak ook veilig in de oven worden gebruikt, waardoor ze zeer veelzijdig zijn voor verschillende kookmethoden.

Dit zijn de best verkochte PFAS vrije koekenpannen op Bol.com en Coolblue

Wat is PFAS en waar kan het toe leiden?

PFAS staat voor per- en polyfluoroalkylstoffen, een groep van chemische verbindingen die bekend staan om hun waterafstotende en vetafstotende eigenschappen. PFAS worden in veel industriële en consumentenproducten gebruikt vanwege hun nuttige eigenschappen, waaronder in antiaanbakpannen, waterafstotende kleding, verpakkingsmaterialen, blusschuim en meer.

De bezorgdheid over PFAS is ontstaan omdat sommige van deze chemische stoffen zeer persistent zijn en niet gemakkelijk afbreken in het milieu. Ze worden daarom ook wel “eeuwige chemicaliën” genoemd. PFAS kunnen zich ophopen in het milieu en in levende organismen, inclusief mensen, wat kan leiden tot potentiële gezondheidsrisico’s.

Er zijn verschillende soorten PFAS, waaronder PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaat), die in verband zijn gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, zoals:

Hormoonverstoring: Sommige PFAS-verbindingen kunnen de hormoonhuishouding verstoren en de werking van bepaalde hormonen in het lichaam beïnvloeden.
Immuunverstoring: Langdurige blootstelling aan bepaalde PFAS-verbindingen kan het immuunsysteem verzwakken en de immuunrespons van het lichaam op ziekten en infecties beïnvloeden.
Leverproblemen: Sommige onderzoeken suggereren dat blootstelling aan bepaalde PFAS-verbindingen in verband kan worden gebracht met leverschade en -ziekten.
Kanker: Hoewel het bewijs nog niet volledig overtuigend is, zijn sommige PFAS-verbindingen in verband gebracht met een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, zoals nier- en teelbalkanker.
Ontwikkelingsproblemen: Blootstelling aan bepaalde PFAS-verbindingen, vooral tijdens de zwangerschap, kan verband houden met ontwikkelingsproblemen bij kinderen, waaronder groeivertraging en gedragsproblemen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de risico’s van PFAS-verbindingen afhangen van verschillende factoren, zoals de concentratie waaraan mensen worden blootgesteld, de duur van de blootstelling en individuele gevoeligheid. Om deze reden hebben veel landen en organisaties maatregelen genomen om het gebruik van bepaalde PFAS-verbindingen te reguleren en te verminderen om de blootstelling van mensen aan deze stoffen te verminderen. Lees hier meer belangrijke informatie omtrent PFAS van het RIVM.

Welk pannen materiaal is PFAS vrij?

MateriaalAntiaanbaklaagPFAS-vrijKenmerken
Roestvrij staalGeenJaDuurzaam, veilig bij hoge temperaturen
KeramiekJa (natuurlijk)JaUitstekende antiaanbak prestaties
GietijzerJa (natuurlijk)JaVereist inbranden van antiaanbaklaag
KoolstofstaalGeenJaLichtgewicht, vereist inbranden
Geanodiseerd aluminiumJa (natuurlijk)JaUitstekende warmtegeleiding
KoperGeenJaUitstekende warmtegeleiding

In welke antiaanbaklagen zit dan wel PFAS?

Traditionele antiaanbakpannen: Deze pannen hebben een antiaanbaklaag die vaak is gemaakt van PTFE, wat kan leiden tot de aanwezigheid van PFAS.
Teflon-pannen: Teflon is een bekend merk van PTFE-gebaseerde antiaanbaklagen. Hoewel veel fabrikanten zijn overgestapt op PFOA-vrije Teflon-coatings, kunnen ze nog steeds PTFE bevatten.
Geëmailleerd gietijzer met antiaanbaklaag: Sommige geëmailleerde gietijzeren pannen kunnen een antiaanbaklaag hebben die PTFE bevat, waardoor er PFAS aanwezig kan zijn.
Sommige keramische pannen: Niet alle keramische koekenpannen zijn PFAS-vrij. Sommige goedkopere keramische pannen kunnen PFOA of PTFE bevatten in hun antiaanbaklagen.

Hoe check je of een pan echt PFAS vrij is?

Raadpleeg de productinformatie: Controleer de productinformatie, zoals labels, handleidingen of informatie op de verpakking. Veel fabrikanten vermelden of hun producten PFAS-vrij zijn.
Certificeringen: Zoek naar certificeringen of keurmerken die aangeven dat de pan PFAS-vrij is. Voorbeelden van certificaten zijn PFOA-vrij, PFOS-vrij of certificeringen van onafhankelijke organisaties die testen op de afwezigheid van PFAS.
Neem contact op met de fabrikant: Als je twijfels hebt, kun je rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant van de pan. Vraag specifiek naar de aanwezigheid van PFAS in hun producten.
Onderzoek reviews: Soms delen andere consumenten hun ervaringen of testresultaten online over specifieke pannen. Het kan handig zijn om te zien wat anderen zeggen over de PFAS-vrije status van een bepaald merk of model.
Beste PFAS vrije koekenpan

Zo onderhoud je een PFAS vrije koekenpan

Het onderhoud van een PFAS-vrije koekenpan is belangrijk om de duurzaamheid en prestaties van de antiaanbaklaag te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van een PFAS-vrije koekenpan:

Inbranden: Als de PFAS-vrije koekenpan geen antiaanbaklaag heeft, is het vaak nuttig om de pan voor het eerste gebruik in te branden. Dit doe je o.a. bij RVS, gietijzeren koekenpannen en stalen pannen. Dit proces helpt de antiaanbaklaag te versterken en zorgt voor betere prestaties. Volg hiervoor de instructies van de fabrikant.
Gebruik de juiste kooktemperaturen: Vermijd het gebruik van zeer hoge hitte-instellingen bij het koken met een PFAS-vrije koekenpan. Matig vuur is vaak voldoende voor de meeste gerechten en helpt om de antiaanbaklaag niet te beschadigen.
Gebruik van vetstoffen: Hoewel PFAS-vrije koekenpannen over het algemeen minder vetstoffen nodig hebben dan traditionele antiaanbakpannen, is het nog steeds goed om een klein beetje boter, olie of kookspray te gebruiken om ervoor te zorgen dat voedsel niet blijft kleven.
Gebruik het juiste kookgerei: Gebruik keukengerei gemaakt van hout, siliconen of kunststof om de antiaanbaklaag niet te beschadigen. Vermijd het gebruik van metalen keukengerei, omdat dit krassen kan veroorzaken.
Handwas wordt aanbevolen: Hoewel sommige PFAS-vrije koekenpannen vaatwasmachinebestendig kunnen zijn, wordt handwas meestal aanbevolen om de antiaanbaklaag te behouden. Gebruik een zachte spons of doek met warm zeepwater om de pan schoon te maken.
Vermijd thermische schokken: Laat de pan afkoelen voordat je hem onderdompelt in koud water of plaatst onder koud stromend water om thermische schokken te voorkomen, die de antiaanbaklaag kunnen beschadigen.
Opslag: Stapel geen andere pannen op de PFAS-vrije koekenpan om krassen te voorkomen. Plaats een vel keukenpapier tussen de pannen als je ze wilt opstapelen.

Maak je PFAS vrije pannen collectie compleet

Veelgestelde vragen over PFAS vrije koekenpannen

Zijn PFAS-vrije koekenpannen veilig?

Ja, PFAS-vrije koekenpannen zijn veiliger dan traditionele antiaanbakpannen met PTFE- of Teflon-coatings, omdat ze geen schadelijke PFAS-chemicaliën bevatten.

Wat zijn de voordelen van een PFAS-vrije koekenpan?

PFAS-vrije koekenpannen zijn gezonder, milieuvriendelijker en hebben vaak uitstekende antiaanbakprestaties zonder het risico op het vrijkomen van schadelijke dampen bij hoge temperaturen.

Welke materialen zijn PFAS-vrij?

Roestvrij staal, keramiek, gietijzer, koolstofstaal en geanodiseerd aluminium zijn enkele materialen die PFAS-vrij zijn en gebruikt worden in PFAS-vrije koekenpannen.

Kan ik PFAS-vrije koekenpannen in de vaatwasser reinigen?

Sommige PFAS-vrije koekenpannen zijn vaatwasmachinebestendig, maar handwas wordt meestal aanbevolen om de antiaanbaklaag te behouden.

Moet ik vetstoffen gebruiken in een PFAS-vrije koekenpan?

Hoewel PFAS-vrije koekenpannen vaak minder vetstoffen nodig hebben, is het nog steeds goed om een beetje boter, olie of kookspray te gebruiken om voedsel niet te laten kleven.

Kan ik metalen keukengerei gebruiken in een PFAS-vrije koekenpan?

Nee, het gebruik van metalen keukengerei kan krassen veroorzaken op de antiaanbaklaag. Gebruik in plaats daarvan keukengerei gemaakt van hout, siliconen of kunststof. Sommige koekenpannen zoals die van Onyx Cookware zijn wel bestand tegen metalen keukengerei.

Zijn PFAS-vrije koekenpannen geschikt voor inductie?

Ja, veel PFAS-vrije koekenpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie kookplaten.

Hoe lang gaat een PFAS-vrije koekenpan mee?

De levensduur van een PFAS-vrije koekenpan hangt af van het materiaal, het onderhoud en de gebruiksfrequentie. Met goed onderhoud kunnen ze lang meegaan.

Kunnen PFAS-vrije koekenpannen hoge temperaturen verdragen?

Ja, de meeste PFAS-vrije koekenpannen kunnen hoge kooktemperaturen verdragen, maar matig vuur wordt vaak aanbevolen voor betere prestaties.

Welk formaat PFAS-vrije koekenpan heb ik nodig?

Het formaat hangt af van de behoeften van jouw huishouden. Over het algemeen is een pan van 28-30 cm geschikt voor 2-4 personen.

Bijkomstige producten voor de beste PFAS vrije koekenpan

Zodra je de beste PFAS-vrije koekenpan hebt aangeschaft, zijn er een aantal handige bijkomstige producten die je kookervaring nog aangenamer kunnen maken. Ten eerste, investeer in hoogwaardig kookgerei gemaakt van hout, siliconen of kunststof. Deze materialen zijn zacht voor de antiaanbaklaag en voorkomen krassen, waardoor de levensduur van je pan wordt verlengd. Een set van deze keukentools zal je helpen om moeiteloos en veilig te koken.

Daarnaast kan een goede vleesthermometer een waardevolle toevoeging zijn. Hiermee kun je nauwkeurig de temperatuur van je gerecht controleren, wat cruciaal is voor het bereiken van perfecte bakresultaten.

Voor een moeiteloze en grondige reiniging van je PFAS-vrije koekenpan, kun je een zachte spons of doek en milde afwasmiddel gebruiken. Handwas wordt vaak aanbevolen om de antiaanbaklaag in topconditie te houden, maar sommige PFAS-vrije koekenpannen zijn vaatwasmachinebestendig. Controleer hiervoor de productinformatie.

Tot slot, denk aan de juiste opslag van je koekenpan. Stapel geen andere pannen er bovenop om krassen te voorkomen. Plaats eventueel pannenlappen tussen de pannen als je ze wilt opstapelen.

Met deze handige bijkomstige producten kun je vol vertrouwen en gemak genieten van je PFAS-vrije koekenpan en heerlijke maaltijden bereiden zonder zorgen over schadelijke stoffen!

1

Onyx cookware™ Koekenpan PFAS vrij
Beste keuze

Bekijk ookWat vond je van deze post?
[Totaal: 18 Gemiddeld: 4.8]
PFAS vrije koekenpan kopen? 6x de beste koekenpan zonder PFAS van 2024
PFAS vrije koekenpan kopen? 6x de beste koekenpan zonder PFAS van 2024
De Pannenbaas
De Pannenbaas

Ik ben Daniël Troost, de oprichter van Pannenbaas.nl. Deze website is ontstaan uit eigen frustratie, omdat ik keer op keer moeite had om kwalitatieve pannen te vinden die langer meegaan dan slechts een paar jaar. Het viel me op dat ik niet de enige was in mijn omgeving die hiermee kampte. Bovendien ontdekte ik dat veel pannen nog steeds giftige stoffen zoals PFAS bevatten in hun anti-aanbaklaag. Dit motiveerde me om dieper in de wereld van pannen en keukengerei te duiken en uiteindelijk besloot ik om Pannenbaas.nl op te richten. Door mijzelf volledig onder te dompelen in deze niche, heb ik nu een uitgebreide kennis hierover opgebouwd. Ik test en beoordeel zelf pannen en keukengerei, zodat ik mijn bevindingen met anderen kan delen. Mijn doel is dan ook om met Pannenbaas.nl iedereen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aanschaf van pannen en keukengerei.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pannenbaas.nl
Logo
Vergelijk items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Vergelijken