Pan voor biefstuk kopen? 3x de beste pan voor biefstuk van 2024

Of je nu op zoek bent naar dat perfecte schroeipatroon, een sappige textuur of een pan die je biefstukken gelijkmatig gaart, er zijn tegenwoordig verschillende goede pannen verkrijgbaar om een heerlijke biefstuk mee te bakken! Wij van de Pannenbaas.nl hebben de beste pan voor biefstuk van 2024 voor je onderzocht en vervolgens samengesteld in deze top 3. Ook lichten we de pannen stuk voor stuk toe zodat jij de beste keuze kunt maken. We sluiten af met wat tips en belangrijke informatie omtrent het bakken van een perfecte biefstuk in de pan. Lees dus snel verder!

15+

Pannen voor biefstuk

onderzocht

40+

Reviews gecheckt

2

Webshops vergeleken

Bekijk hier onze werkwijze

Wat is de beste pan voor biefstuk van 2024?

1

Onyx cookware™ Koekenpan
Beste keuze

De beste pan voor biefstuk van 2024 is zonder twijfel de Onyx cookware™ Koekenpan. Deze pan heeft een sterke hybride Tri-Ply anti-aanbaklaag ontwikkelt door Onyx Cookware. Hierdoor kun je je biefstuk perfect dichtschroeien. De pan is geschikt voor inductie koken, maar ook voor alle andere warmtebronnen, en kan zelfs in de oven tot 260 °C. Als kers op de taart kun je pan ook nog eens gewoon in de vaatwasser reinigen, wel zo makkelijk.

Kort vooraf: hier moet je op letten tijdens het kopen van de beste pan voor biefstuk

Materiaal van de pan: Kies voor materialen die een uitstekende warmtegeleiding bieden, zoals gietijzer, roestvrij staal met meerdere lagen, of geanodiseerd aluminium. Deze materialen zorgen voor gelijkmatige verdeling van de hitte en helpen bij het creëren van een mooi schroeipatroon.
Dikte van de bodem: Een dikke bodem helpt bij het vasthouden van warmte en voorkomt dat de pan te snel afkoelt wanneer de biefstuk wordt toegevoegd. Dit draagt bij aan een gelijkmatige gaarheid en een mooiere korst.
Antiaanbaklaag: Als je de voorkeur geeft aan een antiaanbakpan, kies er dan een van hoge kwaliteit die bestand is tegen hoge temperaturen. Een goede antiaanbaklaag voorkomt dat de biefstuk aan de pan blijft kleven en vergemakkelijkt het schoonmaken.
Formaat en diepte: Kies een pan die groot genoeg is om comfortabel biefstukken te bereiden. Een pan met een passende diepte voorkomt dat spetters de keuken in vliegen.
Handgreep en hitteweerstand: Zorg ervoor dat de handgreep stevig is bevestigd en hittebestendig is, zodat je de pan gemakkelijk kunt hanteren, zelfs wanneer deze op hoge temperaturen wordt gebruikt.
Ovenbestendigheid: Als je van plan bent om de biefstukken na het aanbraden in de pan te laten nagaren in de oven, zorg er dan voor dat de pan ovenbestendig is op de gewenste temperatuur.
Compatibiliteit met kookplaat: Controleer of de pan geschikt is voor het type kookplaat dat je gebruikt, of deze nu gas, elektrisch, inductie of keramisch is.
Prijs en merk: Investeer in een kwaliteitspan van een gerenommeerd merk. Hoewel dit mogelijk een hogere initiële investering vereist, zal een hoogwaardige pan je uiteindelijk betere prestaties en duurzaamheid bieden.

Overzicht top 3 beste pan voor biefstuk van 2024


1

Onyx cookware™ Koekenpan
Beste keuze

2

Demeyere Classico 3 RVS Koekenpan

3

BK Universe grillpan
Beste grillpan voor biefstuk

De top 3 beste pan voor biefstuk van 2024 beschreven


1

Onyx cookware™ Koekenpan
Beste keuze

De Onyx cookware™ Koekenpan is volgens ons zonder twijfel de beste pan voor biefstuk van 2024! Deze koekenpan heeft een sterke hybride Tri-Ply anti-aanbaklaag ontwikkelt door Onyx Cookware. Deze gepatenteerde anti-aanbaklaag zorgt ervoor dat je biefstuk of stuk vlees perfect gegaard wordt. Dat komt omdat je het vlees bereidt op een volledig vlak oppervlak waar de vloeistoffen (vocht dat uit het vlees komt, of boter of olie die je hebt toegevoegd) nergens heen kunnen. Je stuk vlees bakt dan niet; hij wordt gekookt.

De pan is geschikt voor inductie koken, maar ook voor alle andere warmtebronnen! Ook kun je de pan in de oven doen tot maar liefst 260 °C. Als kers op de taart kun je pan ook nog eens gewoon in de vaatwasser reinigen en kun je metalen spatels gebruiken in de pan, wel zo makkelijk.

Pluspunten
 • Schroeit het vlees perfect dicht
 • Sterke Hybride Tri-Ply anti-aanbaklaag
 • Perfecte warmteverdeling
 • Bak nooit aan
 • Kan in de vaatwasser
 • Ovenbestendig tot 260°C
 • Geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen
 • De anti-aanbaklaag kan tegen metalen kookgerei
Minpunten
 • Geen

Bekijk hieronder waar de Onyx cookware™ Koekenpan verkrijgbaar is:


2

Demeyere Classico 3 RVS Koekenpan

De Demeyere Classico 3 RVS Koekenpan is de tweede beste pan voor biefstuk. Met een diameter van 24 cm is deze allround pan perfect voor het gelijkmatig bakken van biefstukken, steaks, veggieburgers en het creëren van een onweerstaanbaar crispy randje aan spiegeleieren. De pan biedt maximale prestaties en zorgt voor een gelijkmatig gebakken resultaat en een heerlijk korstje op het vlees.

De Classico 3 koekenpan is voorzien van een 3-lagen capsulebodem die zorgt voor uitstekende warmteverdeling. Het roestvrij stalen materiaal zorgt ervoor dat de pan levenslang meegaat en is ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk.

De pan is geschikt voor alle kookplaten, inclusief inductie, en kan zelfs in de oven worden gebruikt. Het feit dat de pan zonder problemen in de vaatwasser kan, maakt het schoonmaken een fluitje van een cent.

Met de Demeyere Classico 3 RVS Koekenpan haal je een kwalitatieve pan in huis die perfect geschikt is voor het bakken van biefstuk. Met een garantie van 10 jaar ben je verzekerd van een kwalitatieve koekenpan waar je lang mee vooruit kunt!

Pluspunten
 • 100% PFAS vrij
 • Bakt een heerlijk korstje op je biefstuk
 • Geschikt voor alle warmtebronnen
 • Kan in de oven
 • Vaatwasserbestendig
 • Perfecte warmteverdeling
 • 10 jaar garantie
Minpunten
 • Prijzig

Bekijk hieronder waar de Demeyere Classico 3 RVS Koekenpan verkrijgbaar is:


3

BK Universe grillpan
Beste grillpan voor biefstuk

De BK Universe grillpan is onze keuze als je voor een grillpan wil kiezen voor het bakken van biefstuk. Deze keramische grillpan is geschikt voor alle warmtebronnen waaronder inductie. Daarnaast heeft de BK Universe grillpan een harde keramische coating die erg lang meegaat. Deze coating zorgt ervoor dat eten niet aanbakt, en dat je een heerlijk krokant korstje aan je biefstuk bakt.

Door de ribbels in de grillpan worden de sappen van het vlees goed verdeeld, en je bakt hier tegelijkertijd ook mooie grillstrepen mee op je biefstuk. De grillpan is helemaal vrij van PFAS en kan maar liefst verwarmd worden tot 400 °C. Als extraatje kan de pan ook in de oven tot een temperatuur van 160°C. En als kers op de taart kan de pan ook nog eens in de vaatwasser.

Pluspunten
 • Sappen van de biefstuk worden goed verdeeld in de pan
 • Perfecte warmteverdeling
 • Sterke keramische coating
 • 100% PFAS vrij
 • Geschikt voor alle warmtebronnen (incl. inductie)
 • Kan in de vaatwasser
 • Kan in de oven
Minpunten
 • Niet ovenbestendig boven de 160°C

Bekijk hieronder waar de BK Universe grillpan verkrijgbaar is:


De voordelen van een pan speciaal voor het bakken van biefstuk

Optimale hitteverdeling: Pannen die zijn ontworpen voor biefstukken hebben meestal een constructie die zorgt voor gelijkmatige hitteverdeling over het hele oppervlak. Dit helpt bij het bereiken van een gelijkmatige gaarheid en een mooie schroeilaag, wat resulteert in een sappige en smaakvolle biefstuk.
Hoge temperatuurbestendigheid: Biefstuk vereist vaak hoge temperaturen om snel te kunnen schroeien en een mooie korst te ontwikkelen. Speciale biefstukpannen zijn vaak bestand tegen deze hogere temperaturen zonder schade aan het oppervlak of de anti-aanbaklaag.
Speciale antiaanbaklaag: Sommige biefstukpannen zijn voorzien van een geavanceerde antiaanbaklaag die bestand is tegen hoge temperaturen en niet schadelijk is bij het aanbraden van vlees. Deze laag minimaliseert het risico op aanbakken en vergemakkelijkt het omdraaien van de biefstukken.
Handige functies: Veel pannen voor biefstuk zijn ontworpen met handige functies zoals ergonomische handgrepen en mogelijkheden om de pan in de oven te gebruiken. Dit maakt het bereidingsproces gemakkelijker en veelzijdiger.
Behoud van sappen: Speciale biefstukpannen zijn doorgaans ontworpen om de natuurlijke sappen van het vlees te behouden, waardoor je biefstukken malser en smaakvoller blijven.
Duurzaamheid: Hoogwaardige biefstukpannen zijn vaak gemaakt van duurzame materialen die bestand zijn tegen gebruik op hoge temperaturen. Dit verlengt de levensduur van de pan, waardoor het een langetermijninvestering is.

Deze pannen zijn het meest geschikt voor het bakken van biefstuk

Soort panEigenschappenVoordelen
Gietijzeren koekenpanUitstekende warmtebehoud en -verdeling, natuurlijke antiaanbaklaagPerfect voor schroeien, ontwikkelt natuurlijke antiaanbaklaag
Roestvrijstalen koekenpanGoede warmtegeleiding, snel reagerend op temperatuurveranderingenIdeaal voor aanbraden met controle over temperatuuraanpassingen
Koolstofstalen koekenpanLichtgewicht, snel op temperatuur, natuurlijke antiaanbaklaagUitstekende hittecontrole en ontwikkelt na verloop van tijd antiaanbaklaag
Geanodiseerd aluminium panRobuuste antiaanbaklaag, hoge temperatuurbestendigheidSnelle, gelijkmatige biefstuk bereiding met gemakkelijk onderhoud
Gietijzeren grillpanRibbels voor grillstrepen, uitstekende warmtebehoudCreëert aantrekkelijke grillmarkeringen en sappigere resultaten
Koperen koekenpanUitstekende warmtegeleiding, snel opwarmenSnel en gelijkmatig verwarmen voor professionele resultaten
beste pan voor biefstuk

Welke pannen gebruiken chef-koks voor biefstuk?

Chef-koks maken vaak gebruik van hoogwaardige en professionele pannen om de beste resultaten te behalen bij het bakken van biefstuk. Hier zijn enkele van de pannen die vaak worden gebruikt door chef-koks voor het bereiden van biefstuk:

Gietijzeren koekenpannen: Gietijzeren pannen worden vaak geprezen om hun uitstekende warmtebehoud en gelijkmatige warmteverdeling. Ze zijn in staat om hoge temperaturen te bereiken en kunnen daardoor perfecte schroeilaagjes op biefstukken creëren.
Roestvrijstalen koekenpannen met meerdere lagen: Pannen van hoogwaardig roestvrij staal met meerdere lagen, zoals tri-ply of vijf-laags, zijn populair vanwege hun goede warmtegeleiding en duurzaamheid. Ze stellen chef-koks in staat om precieze controle over de temperatuur in de pan te behouden.
Gietijzeren grillpannen: Voor biefstukken die perfecte grillmarkeringen en een smaakvolle rooksmaak vereisen, gebruiken chef-koks vaak gietijzeren grillpannen. Deze pannen creëren de gewenste esthetiek en smaak zonder dat de biefstuk direct op open vuur moet worden bereid.
Koolstofstalen koekenpannen: Koolstofstalen pannen worden gewaardeerd om hun lichte gewicht en snelle opwarmtijd. Ze ontwikkelen na verloop van tijd een natuurlijke antiaanbaklaag, wat handig is voor het bakken van biefstuk zonder dat deze aan de pan blijft kleven.
Professionele koperen koekenpannen: Hoewel minder vaak gebruikt vanwege de prijs, kunnen koperen pannen buitengewoon snel en gelijkmatig verwarmen. Ze bieden een ongeëvenaarde warmtecontrole en zijn ideaal voor het nauwkeurig bereiden van biefstuk.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze van de pan ook afhangt van de persoonlijke voorkeuren van de chef-kok, hun kookstijl en de beschikbaarheid van bepaalde pannen in hun keuken. Over het algemeen geven chef-koks de voorkeur aan pannen met uitstekende warmtecontrole, gelijkmatige verdeling en duurzaamheid om biefstukken van hoge kwaliteit te bereiden.

Zo bak je de lekkerste biefstuk in de pan

Het perfect bakken van een biefstuk in de pan vereist aandacht voor detail en precisie. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om de beste resultaten te behalen:

Benodigdheden:

 • Biefstukken (op kamertemperatuur)
 • Pan (bij voorkeur een gietijzeren, roestvrijstalen of koolstofstalen pan)
 • Olie met een hoog rookpunt (bijv. plantaardige olie, druivenpitolie)
 • Boter (optioneel)
 • Zout en peper

Stappen:

Voorbereiding van de biefstuk:

Haal de biefstukken ongeveer 30-60 minuten voor het bakken uit de koelkast. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatiger en mooier garen.

Dep de biefstukken droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Dit helpt bij het creëren van een mooie korst.
Voorverwarmen van de pan:

Verwarm de pan op middelhoog tot hoog vuur. Laat de pan goed heet worden voordat je de biefstukken toevoegt.
Olie toevoegen:

Voeg een dunne laag olie met een hoog rookpunt toe aan de pan en verdeel deze gelijkmatig.
Biefstukken toevoegen:

Leg de biefstukken voorzichtig in de hete pan. Plaats ze weg van je af om spetters te voorkomen. Laat voldoende ruimte tussen de biefstukken zodat ze niet aan elkaar kleven.
Schroeien en aanbraden:

Laat de biefstukken ongestoord bakken voor ongeveer 2-3 minuten per kant. Dit creëert een mooie schroeilaag. Gebruik een tang om de biefstukken om te draaien en voorkom het prikken met een vork om de sappen te behouden.
Boter toevoegen (optioneel):

Voeg indien gewenst enkele klontjes boter en eventueel gehakte knoflook en kruiden toe aan de pan. Lepel de boter over de biefstukken terwijl ze bakken om extra smaak toe te voegen.
Bakken naar gewenste gaarheid:

Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur van de biefstuk te meten en de gewenste gaarheid te bepalen: ongeveer 50-52°C voor medium-rare, 57-60°C voor medium en 63-68°C voor medium-well.

Let op dat de biefstukken enigszins doorgaren nadat ze uit de pan zijn gehaald. Haal de biefstukken daarom iets eerder uit de pan dan de gewenste interne temperatuur.
Rusten:

Haal de biefstukken uit de pan en laat ze rusten op een snijplank. Dek ze losjes af met aluminiumfolie en laat ze 5-10 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich gelijkmatig verspreiden en de biefstuk sappiger blijft.
Serveren:

Snijd de biefstukken tegen de vezel in voor het beste resultaat. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen en aandacht te besteden aan de gaarheid, bereidingsmethode en rustperiode, kun je een perfect gebakken biefstuk op tafel zetten die zowel van buiten knapperig als van binnen sappig is.

Beste pan voor biefstuk

Tips voor het onderhoud van je biefstuk pan

Vermijd schurende schoonmaakmiddelen: Gebruik geen schurende schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen bij het reinigen van de pan. Dit kan de antiaanbaklaag beschadigen. Kies voor zachte sponzen en milde schoonmaakmiddelen.
Handwas aanbevolen: Hoewel sommige pannen mogelijk vaatwasmachinebestendig zijn, is het over het algemeen beter om ze met de hand te wassen. Dit vermindert de slijtage van de antiaanbaklaag en verlengt de levensduur van de pan.
Vermijd overmatig hittegebruik: Hoewel deze pannen hoge temperaturen kunnen verdragen, vermijd het langdurig verwarmen van de pan op het hoogste vuur. Dit kan de antiaanbaklaag beschadigen.
Gebruik de juiste kookgerei: Gebruik bij voorkeur houten, siliconen of nylon kookgerei. Vermijd metalen gerei dat krassen kan veroorzaken en de antiaanbaklaag kan beschadigen.
Voorverwarmen met zorg: Verwarm de pan op matig vuur voordat je olie of boter toevoegt. Oververhitting van een lege pan kan de antiaanbaklaag beschadigen.
Gebruik olie met mate: Voeg een dunne laag olie toe aan de pan voordat je biefstukken bakt. Overmatige olie kan overtollige rook veroorzaken en de antiaanbaklaag aantasten.
Voorkom thermische schok: Verwarm de pan geleidelijk en vermijd het plaatsen van een hete pan direct onder koud water. Dit kan de pan vervormen.
Bewaar op een droge plaats: Zorg ervoor dat de pan volledig droog is voordat je deze opbergt. Dit voorkomt roestvorming.
Vermijd stapelen: Stapel de pan niet bovenop andere pannen om krassen te voorkomen.
Vermijd overmatig kruiden: Hoewel kruiden en specerijen de smaak kunnen verbeteren, vermijd het gebruik van overmatig zout of zuur voedsel dat de antiaanbaklaag kan aantasten.

Veelgestelde vragen over pannen voor biefstuk

Welk soort pan is het beste voor het bakken van biefstuk?

Verschillende soorten pannen zijn geschikt voor het bakken van biefstuk, waaronder gietijzeren, roestvrijstalen, koolstofstalen en geanodiseerde aluminium pannen. Kies een pan met uitstekende warmtegeleiding, die bestand is tegen hoge temperaturen en een goede antiaanbaklaag heeft.

Moet ik een speciale antiaanbakpan voor biefstukken kopen?

Hoewel een speciale antiaanbakpan handig kan zijn, zijn andere pannen zoals gietijzeren en roestvrijstalen pannen ook geschikt voor het bakken van biefstuk. Het belangrijkste is dat de pan goed voorverwarmd is en de juiste technieken worden toegepast.

Kan ik mijn biefstukpan in de vaatwasser doen?

Sommige pannen zijn vaatwasmachinebestendig, maar het is over het algemeen beter om ze met de hand te wassen om de antiaanbaklaag te behouden. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor specifieke reinigingsrichtlijnen.

Moet ik mijn pan voor het eerste gebruik inbranden?

Veel pannen, vooral gietijzeren en koolstofstalen pannen, profiteren van het inbranden voor het eerste gebruik. Dit helpt bij het ontwikkelen van een natuurlijke antiaanbaklaag en verbetert de prestaties van de pan.

Hoe voorkom ik dat mijn biefstuk aan de pan blijft kleven?

Zorg ervoor dat de pan goed voorverwarmd is voordat je de biefstuk toevoegt. Voeg ook een dunne laag olie of boter toe aan de pan voordat je de biefstukken bakt. Dit helpt om aanbakken te minimaliseren.

Wat is de beste manier om de biefstukken om te draaien?

Gebruik een tang om de biefstukken om te draaien, niet een vork. Prikken met een vork kan de sappen uit de biefstuk laten ontsnappen en leiden tot droger vlees.

Hoe bepaal ik de gaarheid van mijn biefstuk?

Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur van de biefstuk te meten. Voor medium-rare is dit ongeveer 50-52°C, medium is 57-60°C en medium-well is 63-68°C.

Moet ik mijn biefstuk laten rusten na het bakken?

Ja, laat de biefstukken na het bakken rusten op een snijplank, losjes bedekt met aluminiumfolie, gedurende 5-10 minuten. Dit helpt om de sappen gelijkmatig te verdelen en de biefstuk sappiger te maken.

Hoe kan ik krassen op mijn pan voorkomen?

Gebruik kookgerei van hout, siliconen of nylon om krassen op de antiaanbaklaag te voorkomen. Vermijd het gebruik van metalen gerei.

Kan ik mijn pan voor andere doeleinden gebruiken dan alleen biefstuk?

Ja, de meeste pannen voor biefstuk kunnen ook worden gebruikt voor andere bereidingen zoals kip, vis en groenten. Het is echter aan te raden om de pan schoon te maken en te onderhouden volgens de instructies om optimale prestaties te behouden.

Bijkomstige producten voor de beste pan voor biefstuk

Na het aanschaffen van de beste pan voor biefstuk, zijn er enkele handige bijkomstige producten die je kookervaring verder kunnen verbeteren. Een vleesthermometer is een onmisbaar hulpmiddel om de interne temperatuur van je biefstuk te meten en ervoor te zorgen dat deze perfect wordt gegaard volgens jouw voorkeur. Een keukentang komt goed van pas bij het omdraaien van de biefstukken zonder de kostbare sappen te laten ontsnappen. Hittebestendige ovenwanten of pannenlappen zijn onmisbaar om veilig om te gaan met hete handvatten en om de pan uit de oven te halen.

Zorg voor hoogwaardige kookolie en boter met een hoog rookpunt om je biefstukken in te bakken en extra smaak toe te voegen. Naast deze bijkomstige producten, is een stevige snijplank en een scherp vleesmes van onschatbare waarde om je perfect gebakken biefstukken moeiteloos en netjes te snijden.

Al met al kunnen deze aanvullende producten je helpen om de perfecte biefstuk te bakken. Eet smakelijk!

1

Onyx cookware™ Koekenpan
Beste keuze

Bekijk ookWat vond je van deze post?
[Totaal: 5 Gemiddeld: 5]
Pan voor biefstuk kopen? 3x de beste pan voor biefstuk van 2024
Pan voor biefstuk kopen? 3x de beste pan voor biefstuk van 2024
De Pannenbaas
De Pannenbaas

Ik ben Daniël Troost, de oprichter van Pannenbaas.nl. Deze website is ontstaan uit eigen frustratie, omdat ik keer op keer moeite had om kwalitatieve pannen te vinden die langer meegaan dan slechts een paar jaar. Het viel me op dat ik niet de enige was in mijn omgeving die hiermee kampte. Bovendien ontdekte ik dat veel pannen nog steeds giftige stoffen zoals PFAS bevatten in hun anti-aanbaklaag. Dit motiveerde me om dieper in de wereld van pannen en keukengerei te duiken en uiteindelijk besloot ik om Pannenbaas.nl op te richten. Door mijzelf volledig onder te dompelen in deze niche, heb ik nu een uitgebreide kennis hierover opgebouwd. Ik test en beoordeel zelf pannen en keukengerei, zodat ik mijn bevindingen met anderen kan delen. Mijn doel is dan ook om met Pannenbaas.nl iedereen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aanschaf van pannen en keukengerei.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pannenbaas.nl
Logo
Vergelijk items
 • Cameras (0)
 • Phones (0)
Vergelijken